Co pomáhá na studené ruce? Dopřejte jim zázvorovou koupel nebo koňskou mast

Co pomáhá na studené ruce? Dopřejte jim zázvorovou koupel nebo koňskou mast
Zdroj: Freepik
Kaštan koňský je nejznámějším přírodním specialistou na prokrvení. Jeho prospěšnost pro žilní systém je velmi široká.
Přeslička rolní je sice urputným plevelem, ale uplatní se v přírodní medicíně třeba právě na prokrvení organismu. Pozor na záměnu s přesličkou bahenní a dalšími druhy!Měsíček lékařský je nejen hojivou a protizánětlivou bylinkou, ale také pomáhá prokrvení.
Rozmarýn lékařský využijete nejen v kuchyni, ale i v boji se studenýma rukama.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ženy jsou pověstné tím, že je často trápí studené ruce a nohy. Může se jednat o průvodní jev některého cévního onemocnění. Většinou je to ale způsobeno špatným prokrvením organismu. Čím si pomáhaly naše babičky?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 11. 03. 2021 09:15

Matka příroda je plná rostlin, které pomáhají lidskému organismu. Mezi jejími poklady se dají najít i takové, které podporují prokrvení a činnost cévního systému jako celku.

Kaštan koňský, specialista na cévy

Strom jírovec maďal je také znán jako kaštan koňský a v tradiční medicíně se využívá hlavně na cévní problémy. Od hemoroidů přes záněty žil až po křečové žíly a další cévní potíže. Přispívá k prokrvování jak periferních částí těla (rukou, nohou, nosu, brady), tak k prokrvení orgánů. Využívá se především v podobě takzvané koňské masti.

Přeslička rolní a cévy

Kromě toho, že přeslička rolní posiluje ledviny a přispívá k detoxikaci organismu, je prospěšná pro cévy. Uplatňuje se u hojení křečových žil. Využívat se ale smí maximálně dva až tři týdny. Pak je třeba kúru na týden přerušit, než zase budete pokračovat. Pokud si přesličku budete sbírat sami, dávejte pozor, abyste ji nezaměnili s jinými druhy, například přesličkou bahenní. Ta nejenže nepomáhá zdraví, ale může mu i uškodit.

Měsíček lékařský hojí a prokrvuje

Měsíček lékařský je známý svým hojivým a protizánětlivým účinkem. Osvědčil se také na prokrvení pokožky a kromě jiného se uplatní i na žilní nedostatečnost. Využívá se květ. Najdeme ho v olejích, balzámech či krémech.

Rozmarýn lékařský povzbuzuje

Rozmarýn lékařský patří mezi poměrně hojně využívanou bylinku v různých kuchyních. Kromě toho má také význam pro zdraví. Dezinfikuje a má povzbudivý účinek na oběhový systém. Pomáhá s prokrvení pokožky, svalů i orgánů.

Zázvor lékařský, tradiční prohřívací pomocník

Zázvor patří mezi tradiční prohřívací potraviny. Jsou znány jeho antivirové a dezinfekční účinky. Tento oddenek má ale velkou sílu, proto je třeba rostlinu využívat s rozmyslem. Na prokrvení si můžete dopřát třeba zázvorovou koupel. Do lázně stačí nasypat zhruba polévkovou lžíci mletého zázvoru. V ní je pak vhodné strávit čtvrt hodiny.

Další tipy na omezení pocitu studených rukou

Mezi preventivní kroky k omezení pocitu studených rukou a nohou patří snížení konzumace cukru. Ten totiž ničí cévy, vede k jejich zánětům, a tedy i špatnému fungování. Nepříznivě působí také dlouhodobý stres, který způsobuje stahování cév. Důležitý je pravidelný pohyb, dostatek vitaminů a minerálů.

Při využívání bylinek na pocit studených rukou by měly být velmi opatrné těhotné ženy a jejich nasazení konzultovat s lékařem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články