Kdoule: Zapomenuté ovoce našich babiček, které používaly proti průjmu

Marmeláda z duly:

Suroviny:

1 kg kdoulí
500 g cukru
1 kousek celé skořice
2 lžíce citronové šťávy
voda na podlití.

Postup:

Kdoule dobře omyjeme, odstraníme jádřince a rozkrájíme nahrubo. Kousky lehce podlijeme vodou, přidáme celou skořici a dusíme doměkka.

Jakmile jsou kdoule měkké, vyndáme skořici, rozmixujeme je ponorným mixérem a propasírujeme přes síto (abychom odstranili tvrdé hrudky, podobné jako u hrušek).

Kdoulové pyré vrátíme zpět do hrnce a přidáme cukr - dáme vždy polovinu cukru, než váží protlak (např. 500 g cukru na 1000 g protlaku nebo 600 g cukru na 1200 g protlaku). Cukr nám marmeládu trochu naředí, pokud je přesto příliš hustá, můžeme přidat trochu vody. Směs s cukrem provaříme a přidáme citronovou šťávu.

Horkou marmeládu plníme do skleniček a ty potom zavařujeme po dobu 15 minut v hrnci napůl ponořené ve vřící vodě. Pokud máme sklenice dobře umyté nemusíme marmeládu zavařovat, ale můžeme do nich horkou marmeládu naplnit a pouze je otočit dnem vzhůru do vychladnutí.
Zdroj: Instagram
Dula nebo kdoule - zapomenuté ovoce našich babiček, se kterým vytvoříte v kuchyni zázraky.Rosol z duly:

1 kg kdoulí
štáva z 1 citronu
400 g kostkového cukru
125 ml bílého vína
40 ml citronové šťávy
20 ml griotky.

Postup:

Odrhneme z kdoulí chmýří, omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do citronové vody, aby nezhnědly. Necháme okapat. 

Přivedeme do varu v 1 l vody. Vaříme, dokud se plody nerozvaří. Do síta vložíme gázový šátek, event. plátýnko, kdoule i se šťávou do něj vlijeme a necháme volně prokapat. Šťávu zachytíme. 
Kostkový cukr smočíme krátce v bílém víně a necháme na ohni zkaramelizovat. Přilijeme kdoulovou šťávu a vaříme tak dlouho, až zželíruje (želírování vyzkoušíme). Odpěníme a vmícháme 40 ml citronové šťávy. Plníme do sklenic, necháme vychladnout. Povrch pokapeme griotkou a sklenice uzavřeme průhlednou fólií. Marmeláda z duly:

Suroviny:

1 kg kdoulí
500 g cukru
1 kousek celé skořice
2 lžíce citronové šťávy
voda na podlití.

Postup:

Kdoule dobře omyjeme, odstraníme jádřince a rozkrájíme nahrubo. Kousky lehce podlijeme vodou, přidáme celou skořici a dusíme doměkka.

Jakmile jsou kdoule měkké, vyndáme skořici, rozmixujeme je ponorným mixérem a propasírujeme přes síto (abychom odstranili tvrdé hrudky, podobné jako u hrušek).

Kdoulové pyré vrátíme zpět do hrnce a přidáme cukr - dáme vždy polovinu cukru, než váží protlak (např. 500 g cukru na 1000 g protlaku nebo 600 g cukru na 1200 g protlaku). Cukr nám marmeládu trochu naředí, pokud je přesto příliš hustá, můžeme přidat trochu vody. Směs s cukrem provaříme a přidáme citronovou šťávu.

Horkou marmeládu plníme do skleniček a ty potom zavařujeme po dobu 15 minut v hrnci napůl ponořené ve vřící vodě. Pokud máme sklenice dobře umyté nemusíme marmeládu zavařovat, ale můžeme do nich horkou marmeládu naplnit a pouze je otočit dnem vzhůru do vychladnutí.Kompot z duly:

Suroviny:

400 g kdoulí
400 ml vody
200 g cukru
2 lžíce citronové šťávy.

Postup:

Kdoule oloupeme, rozřízneme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kousky.

Vodu svaříme s cukrem asi 3 minuty, ke konci přidáme citronovou šťávu.

Kousky kdoulí navrstvíme do skleniček, zalijeme horkým rozvarem cukru a zavíčkujeme.

Nachystané kompoty zavařujeme přiklopené poklicí napůl ponořené do vroucí vody asi 10 minut. Po patnácti minutách dáme hrnec do dřezu a pomalu vlažnou vodou obsah hrnce zchladíme, aby nám kdoule dále neměkly a zůstaly pevné.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jasně žlutá kdoule s výraznou vůní je dnes již méně známým ovocem a zejména mladší ročníky o ní možná ani neslyšely. Odkud vlastně pochází, na co se používá a jaké má vlastnosti?

Petra Járková
Petra Járková 30. 07. 2019 12:00

Původ 

Kdoule pochází z teplých oblastí Asie, rozšířená byla zejména v Persii a Malé Asii. Vyvážela se z krétské oblasti Kydonu a podle tohoto starověkého města nese i svůj původní název. U nás ji neznáme jen pod názvem kdoule, setkat se můžeme i s názvy dula, bižalma nebo guna.

Symbol plodnosti

Plody tohoto ovoce symbolizovaly plodnost a prosperitu, právě proto se spojovaly i se svatebními obřady, kdy je jedli manželé jako symbol spojení a blaženosti.  S dulou v ruce zvykla být zobrazována i Afrodita nebo Venuše.

Využití v kuchyni

Plody bývají trpké, proto se spíše než syrové konzumují až po různých úpravách ve formě marmelád, zavařenin, moštů, vín, sirupů a známé jsou i sýry. Dula se přidávala i ke kysanému zelí a krátce uvařené ovoce se v malých množstvích kvůli silnému aroma přidávalo i k jablečnému pyré.

Babské rady

Dula je známá pomocnice při žaludečních potížích nebo průjmech. Naopak, semena duly jsou vhodná při zácpě a podporují činnost střev.

Přírodní vůně do interiéru

Vzpomínáte na zajímavou vůni, která se rozlévala domem vaší babičky? Dula se díky svému intenzivnímu aroma ukládala do pokojů, které díky nim získaly specifické aroma. Navíc vůně těchto žlutých pokladů není jen potěšením pro naše nosy, ale dokáže také odpuzovat moly.

NA RECEPTY Z DULY SE PODÍVEJTE V GALERII:

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články