Zhubněte pomocí chia semínek! Poradíme vám tři skvělé recepty

chia semínka
Zdroj: Pixabay.com

Šalvěj hispánská neboli chia patří do stejné do skupiny rostlin jako například máta peprná. Semínka této maličké rostlinky jsou bohatá na nutriční látky, tudíž se díky nim skvěle hubne.

Petra Járková
Petra Járková 25. 07. 2018 20:41

Chia semínka se považují za jednu z nejefektivnějších super potravin. Tři polévkové lžíce semínek obsahují 138 kalorií, 9 gramů tuků, 10 gramů vlákniny, 5 gramů bílkovin a relativně velké množství vápníku.

Někteří lidé se právě z důvodu vysokého obsahu tuku jejich konzumaci  vyhýbají, myslí si totiž, že z jejich vysokého podílu tuků se tloustne. Mýlí se. Chia semínka v sobě mají dobré tuky, které vaše tělo potřebuje. Obsah vlákniny a omega-3 mastné kyseliny v chia semínkách dokonce břišní tuk redukují.

Věděli jste, že chia mohou snížit kalorie a tuk, když se přidávají do pokrmů? Navíc mu nezmění chuť. Ze stejných jídel tak budete konzumovat zhruba polovinu kalorií.

Chia mají slabou, ale příjemnou chuť. Můžete je používat do různých typů pokrmů, ať už se jedná o koktejly, omáčky, chleba, máslo, smoothie, jogurt, ovesnou kaši, salátové zálivky, krémy, sušenky nebo zmrzliny.

Jediné, co musíte udělat, je namočit semínka do vody. Vaše tělo je snadněji stráví a absorbuje z nich živiny. Jinak je můžete konzumovat celá nebo si je namlít v mlýnku na kávu. Prášek se lépe použije v polévkách a krémech. Pokud upřednostňujete celá semínka, tak ty se sypou přímo na jídlo.

Inspirujte se našimi třemi recepty z chia semínek:

1. Raw rýžový nákyp

Potřebujete:

4-5 lžic chia semínek

med nebo agáve sirup

2 šálky mandlového mléka

200 g rýžového proteinu

Postup přípravy:

Chia semínka namočte deset minut před použitím a smíchejte všechny ingredience. Dochuťte skořicí, vanilkou nebo kardamonem pro bohatší chuť.

2. Ovocné chia

Potřebujete:

4-5 lžic chia semínek

3 malá jablka

8 datlí

1/4 šálku sušené moruše

1 šálek chia gelu

1/4 šálku dýňových semínek

1/4 šálku rozinek

2 banány

Postup přípravy:

Všechny ingredience hoďte do mixéru, následně nalijte do sklenic a dejte vychladit. Takovou zdravou bombu jste ještě neochutnali.

3. Green chia drink

Potřebujeme:

1/3 šálku chia semínek

1 lžíce prášku spiruliny

8 sušených švestek namočených ve vodě

Postup přípravy:

Chia semínka se musí nasáknout vodou. Spirulinu, sušené švestky a malé množství vody smíchejte, prohřejte a po deseti minutách vypijte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články