Čínské zelí po korejsku Suroviny: 1,2kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm 40 g mořské soli 370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky) 49 g čerstvého zázvoru ( cca 9cm )nastrouhaného najemno 10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného 30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření 1,5 lžičky krupicového cukru Postup: Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán , kamenina apod.) Zalijte osolenou vodou tak aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem docílila až za uvedenou dobu. Zelí sceďte a nálev uchovejte. V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl. Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce. Zdroj: Facebook.com