Lifee.cz logo
Předchozí

Krystalizace medu: Proč cukernatí? A snižuje to jeho kvalitu?

Další
Předchozí 1 / 6 Další
Zavřít galerii
Předchozí

Krystalizace medu: Proč cukernatí? A snižuje to jeho kvalitu?

Další
Předchozí obrázek Následující obrázek
Medové perníčky, recept

Suroviny:

800 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
200 g medu
150 g másla
6 vajec
2 lžičky sody
1 - 2 lžíce perníkového koření

Postup:

Do velké mísy prosejeme několikrát mouku i cukr, přidáme sodu, koření a promícháme. Pokud máme tuhý med, necháme ho ve vodní lázni prohřát, aby byl hezky tekutý a vlažný. Med nesmí být zcukernatělý. Do mísy přidáme med, máslo pokojové teploty a vejce.

Nejdříve v míse vypracujeme těsto, které dále vyklopíme na pomoučený vál. Pečlivě propracujeme, těsto musí být lesklé, vláčné a nesmí se drobit. Pokud je těsto příliš lepivé, postupně ještě zapracujeme mouku.

Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici alespoň 2 dny odležet, klidně i týden.

Před pečením necháme těsto prohřát na pokojovou teplotu asi 2 hodiny, vykrojené tvary potíráme rozšlehaným vejcem. Pečeme na plechu vyloženým pečicím papírem při teplotě 170 stupňů.
Zdroj: Pixabay.com