Husí kaldoun: Suroviny: 1 husí skelet se vším, co zbylo po upečené huse, případně krk a veškeré odřezky z husy 200 g husích nebo jiných drůbežích drobů 2 cibule 7 mrkví 5 petrželí ½ celeru, nakrájeného nahrubo 2 bobkové listy 5 kuliček nového koření 8 kuliček černého pepře 50 g másla + 30 g na opečení zeleniny 50 g hladké mouky sůl a čerstvě mletý pepř 150 ml smetany ke šlehání špetka muškátového oříšku nasekaná petrželka na ozdobu. Postup: Do velkého hrnce dejte všechny syrové husí odřezky a kosti. Přidejte jednu rozpůlenou cibuli, 3 podélně rozkrojené mrkve, 2 petržele, polovinu celeru nahrubo pokrájeného, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl obsah hrnce potopený. Přiveďte k varu a vařte jemně přibližně 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar. Mezitím můžete ve zvláštním hrnci povařit v osolené vodě celé husí droby. V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte, aby v jíšce nebyly hrudky, a na chvíli odstavte. Zbylou zeleninu pokrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm doměkka nejdřív nakrájenou cibuli. Potom přidejte ostatní zeleninu, krátce orestujte, zalijte hotovým horkým husím vývarem, osolte, případně i opepřete. Přiveďte k mírnému varu, vařte 5 minut. Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a aspoň 15 minut povařte. Nakonec přilijte povařenou zeleninu, kostí zbavené a pokrájené droby, smetanu, muškátový oříšek a vhoďte petrželku. Zdroj: Albert