Tradice svatého Martina: Průzkum ukázal, kolik Čechů je dodržuje a čím nejčastěji oslavují

Tradičně si Češi na svatého Martina dopřávají husu, kaldoun a koláče či lokše.
Zdroj: iStock
Tradičně si Češi na svatého Martina dopřávají husu, kaldoun a koláče či lokše.Husí kaldoun Suroviny: 1 husí skelet se vším, co zbylo po upečené huse, případně krk a veškeré odřezky z husy 200 g husích nebo jiných drůbežích drobů 2 cibule 7 mrkví 5 petrželí ½ celeru, nakrájeného nahrubo 2 bobkové listy 5 kuliček nového koření 8 kuliček černého pepře 50 g másla + 30 g na opečení zeleniny 50 g hladké mouky sůl a čerstvě mletý pepř 150 ml smetany ke šlehání špetka muškátového oříšku nasekaná petrželka na ozdobu Postup: Do velkého hrnce dejte všechny syrové husí odřezky a kosti. Přidejte jednu rozpůlenou cibuli, 3 podélně rozkrojené mrkve, 2 petržele, polovinu celeru nahrubo pokrájeného, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl obsah hrnce potopený. Přiveďte k varu a vařte jemně přibližně 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar. Mezitím můžete ve zvláštním hrnci povařit v osolené vodě celé husí droby. V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte, aby v jíšce nebyly hrudky, a na chvíli odstavte. Zbylou zeleninu pokrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm doměkka nejdřív nakrájenou cibuli. Potom přidejte ostatní zeleninu, krátce orestujte, zalijte hotovým horkým husím vývarem, osolte, případně i opepřete. Přiveďte k mírnému varu, vařte 5 minut. Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a aspoň 15 minut povařte Nakonec přilijte povařenou zeleninu, kostí zbavené a pokrájené droby, smetanu, muškátový oříšek a vhoďte petrželku. Svatomartinská husa Suroviny: 1 husa (3 kg) sůl hrst celého kmínu 8 malých červených jablek, rozpůlených mletá skořice a tlučený hřebíček na poprášení jablek bramborové knedlíky a dušené červené zelí k podávání Postup: Husu nasolte den předem a odložte ji do chladu. Druhý den ji pokmínujte, položte na mřížku do velkého pekáče nebo hlubšího plechu a podlijte vodou. Předehřejte troubu na 220 °C. Husu pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 180 °C, zakryjte alobalem či druhým pekáčem a pečte asi 3 hodiny. Občas propíchněte kůži u stehen, aby vytekl tuk. Po 3 hodinách pečení tuk z pekáče odeberte, do výpeku vhoďte jablka poprášená skořicí a hřebíčkem a husu pečte odkrytou ještě další hodinu. Vyndejte z trouby a nechte husu před servírováním 20 minut odpočinout. Podávejte ji s jablky, bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím. Lokše s mákem Suroviny: 200 g mletého máku Na lokše: 500 g brambor 100–150 g polohrubé mouky sůl husí sádlo Postup: Brambory uvařte ve slupce do měkka a nechte je zcela zchladnout. Teprve pak je oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla, přidejte k nim mouku a sůl a vypracujte elastické těsto. Postupně z něj vyválejte tenké placky a opečte je nasucho na pánvi. Lokše potírejte sádlem, skládejte na sebe a nechte zapařit. Potřete je sádlem a udržujte teplé. Srolujte je a podávejte sypané mletým mákem – jak to dělávají při svatomartinském hodování na Moravě. + 1 fotka+ 2 fotky

Stará pranostika o příchodu svatého Martina na bílém koni se sice posledních pár let nenaplňuje, ale tradiční svátek dodržuje téměř polovina Čechů. Sedm z deseti Čechů si dopřeje lehké mladé Svatomartinské víno, více než polovina jej oslaví křupavou svatomartinskou husou a čtvrtina dozlatova vypečenou kachnou.

Petra Járková
Petra Járková 5. listopadu 2019

Dobře si vede husa a koláčky

Dokřupava vypečené svatomartinské huse častěji neodolají muži. Vychutná si ji o 12 procent více mužů než žen. Ty zase raději než muži sáhnou po svátečních koláčích (30 %) a lokších (12 %). Na husích specialitách, jako jsou paštiky a játra, si pochutnává 14 % respondentů exkluzivního průzkumu, který si udělala společnost Albert.

Absolutní jedničkou je však víno

Nejoblíbenější svatomartinskou pochoutkou ale stále zůstává Svatomartinské víno. Koštuje jej sedm z deseti slavících. Pro tato mladá vína Češi nejčastěji chodí do specializovaných obchodů nebo supermarketů (40 %). Téměř 12 procent lidí si je nejraději vychutná u svatomartinského stánku a 8 procent si dá skleničku v oblíbené restauraci.

Jaká jsou Svatomartinská vína?

Pro Svatomartinská vína je typická jejich svěží a ovocitá chuť, kterou získala během pouhých několika týdnů zrání. „Naši zákazníci v období svátku svatého Martina nejvíce nakupují vína bílá, ta tvoří více než 60 procent prodejů. Stále oblíbenější jsou také růžová vína. A i když se ke svatomartinské huse hodí spíše víno červené, zákazníci ho volí na tento svátek nejméně,“ říká Vlastimil Vávra, sommeliér a manažer nákupu vín v obchodech Albert, a dodává: „V loňském roce se v období svátku prodalo jednoznačně nejvíce lahví Muškátu Moravského, výrazný meziroční nárůst byl u odrůdy Veltlínské červené rané.“

Sunset Spritz Sunset Spritz 80ml Prosecco Mionetto 40ml Tanqueray gin 10ml Rebarborový bitter 10ml Bezinkový sirup 20-30ml Soda Dekor - Plátky jahod, lístky máty, pomerančová kůra Recept na tento koktejl vznikl ve spolupráci s pražským barem Hangar Bar.
Mohlo by Vás zajímat:

Čas oslav a večírků přichází: Jak oslnit těmi nejlahodnějšími koktejly z Prosecca?

Muži mají raději červená vína a ženy bílá

Ze všech druhů vín včetně bublinkových si nejraději vybíráme tichá bílá. Muži si raději otevřou lahev s červenou odrůdou (31 %), naopak ženy s bílou (37 %). Při nákupu vína Češi nejčastěji vybírají podle odrůdy (26 %) a původu (17 %). Roli při výběru hraje také doporučení, dá na něj 12 procent respondentů, častěji však ženy než muži. Cena hraje prim u 11 procent dotázaných. Ženy se při rozhodování spoléhají spíše na doporučení a původ vína. Muži většinou vybírají podle odrůdy a původu. Podle vzhledu lahve a etikety vybírají pouze 4 procenta Čechů.

Párování jídla a vína

Párování vína s jídlem vnímá jako určující pouze 5 procent Čechů. Jejich správná kombinace přitom dokáže pozvednout zážitek z konzumace. „Chuť svatomartinské husy z bílých vín skvěle podtrhne oblíbený Müller Thurgau, z červených vín se na sváteční stůl hodí ideálně Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal,“ doporučuje ke svatomartinskému menu sommeliér Vávra.

RECEPTY NA TRADIČNÍ SVATOMARTINSKÉ MENU NAJDETE V GALERII:

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Další články