Kde se vzalo a proč nám tak chutná? Prosecco, hit posledních let, který dobyl svět

Kde se vzalo a proč nám tak chutná?  Prosecco, hit posledních let, který dobyl svět
Zdroj: Archiv

Oblíbené Prosecco, jehož sláva se v posledních letech přímo hvězd dotýká, si rok co rok získává větší pozornost, a to nejen po celém světě, ale také u nás v Česku. Mezinárodní den Prosecca, který letos připadá na úterý 13. srpna, můžete s lidmi z celého světa oslavit i vy.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 08. 2019 09:51

Poklad výhradně ze severu Itálie

Prosecco z hroznů odrůdy Glera je charakteristické svou oblastí výroby, které se věnují pouze vinaři v severní Itálii ve vinicích oblastí Veneto a Friuli Venezia Giulia. I díky nim se produkce tradičního šumivého vína stala chloubou regionu a proslula po celém světě. 

Měkce zvlněná krajina, nekonečná údolí, zeleň, kam až oko dohlédne a mezitím rozesety malé světlé cihlové domky. To je Valdobbiadene, domov nejlepšího Prosecca. Vinice, které se staly součástí dědictví UNESCO, zde leží v nadmořské výšce mezi 50 až 500 metry na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími. Právě tady uplatňují po více než sto třicet let svůj um vinaři z vinařství Mionetto. 

Archiv

Záplava svěžesti v každém doušku

Díky specifické a prvotřídní chuti, kterou je Prosecco proslulé, je považováno za cenově příznivější alternativu šampaňského. Vyznačuje se zejména svou nekomplikovaností, právě proto se tak rychle stalo oblíbeným po celém světě. Spolu s lehkým dotekem sladkosti, osvěžujícím aroma a chutí bílých jarních květin, citrusových plodů a zelených jablek je ideální volbou pro každou příležitost ve dne i v noci.

Druhy Prosecca

Podle tlaku v láhvi může být Prosecco šumivé (Spumante) nebo perlivé (Frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku, kdežto perlivé Frizzante, které má obvykle kratší perlení, je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem. Podle zbytkového cukru se Prosecco dělí na Brut, Extra Dry a Dry.

Celý svět ho miluje a Česko není výjimkou

Prosecco se z Itálie vyváží do všech koutů světa a jeho produkce v poslední době údajně překonává i svého francouzského soupeře - šampaňské. Největším odbytištěm je Velká Británie, USA a Německo. Ani Česká republika však nezůstává pozadu. Spotřeba u nás v posledních dvou letech stoupla o téměř 80 procent.

Všestranné využití

Dalším důvodem, proč si Prosecco prostě každý zamiluje, je fakt, že si ho můžete dopřát jednoduše samotné například jako luxusní aperitiv před skvělou večeří, ale také si jej užít jako bezkonkurenční přísadu v lahodném míchaném koktejlu na pořádné party. 

Redakční tipy na Prosecco z portfolia Mionetto:

Prosecco Mionetto v současnosti patří mezi celosvětově nejoblíbenější značky. I u nás si můžete vybrat hned z několika druhů.

Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut

Toto špičkové Prosecco vyniká svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního Prosecca a v současnosti je celosvětově vůbec nejoblíbenější značkou Prosecca. Je ideální pro každou denní dobu i příležitost. 

Doporučená maloobchodní cena je 249 Kč. Zakoupit ho můžete například v e-shopu La-Vin.cz.

Mionetto Cartizze 

Ochutnejte výjimečné Prosecco nejvyšší apelace DOCG. Toto lehké šumivé víno se vyznačuje svěží a dobře vyváženou chutí, má plné aroma, které kombinuje svůdné tóny jablek, hrušek s náznaky citrusů a glazovaných mandlí. Jemné intenzivní perlení doplňují elegantní zlatavé odlesky. Ideální teplotou pro podávání je 6 až 8 °C. Šumivé víno pochází z limitované edice a vyrábí se z hroznů výhradně pěstovaných na vrchu Cartizze u italského Valdobbiadene.

Doporučená maloobchodní cena je 570 Kč. Mionetto Cartizze je u nás dostupné pouze na www.osobnivinoteka.cz.

Mionetto Rosé Extra Dry

Šumivé víno má nádherně růžovou broskvovou barvu s jemnými purpurovými odlesky a projevuje se bohatým, dlouhotrvajícím perlením. Ve svěžím a ovocném buketu převládají tóny růžového grepu, malin, granátového jablíčka, černého rybízu, v pozadí lehký nádech šípku. Dlouhé řetízky drobných bublinek doplňuje dobře vyvážená a atraktivní svěží kyselinka, která se dokonale snoubí s čistou chutí malin.

Doporučená maloobchodní cena Mionetto Rosé je 249 Kč. 

Mionetto Prosecco Prestige DOC Extra Dry

Skvělé Prosecco apelace D.O.C.Treviso v kategorii Extra Dry. Vyniká svou svěžestí, jemným dlouhotrvajícím perlením a chutí s tóny jablka a citrusu. 

Doporučená maloobchodní cena je 249 Kč. Zakoupit ho můžete například v e-shopu La-Vin.cz.

Mionetto Prosecco DOC Treviso Spago

Typické Prosecco Frizzante z hroznů vypěstovaných v provincii Treviso v severovýchodní Itálii zaujme na první pohled svoji výraznou oranžovou etiketou a korkovou zátkou s ručně vázaným provázkem, typickým znakem kolekce "Spago". Upoutá světle slámově žlutou barvou se zelenkavými odlesky a vůní po akátovém květu. Jeho aroma je typické pro odrůdu Glera a harmonicky se snoubí s medovým dojmem na patře.

Doporučená maloobchodní cena je 209 Kč. Zakoupit ho můžete například v e-shopu La-Vin.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články