Jak bezproblémově zahájit nový školní rok

Děti si ve škole najdou kamarády, díky kterým tam budou chodit rády
Zdroj: Pixabay
Většina malých dětí se do školy těší, s vyššími ročníky už to bývá složitějšíZe školy je třeba nedělat strašáka, ale místo, kde se děti seznámí s novými kamarády a dozví něco zajímavého a novéhoSpánek je v průběhu školního roku pro děti velmi důležitýDěti si ve škole najdou kamarády, díky kterým tam budou chodit rády+ 1 fotka+ 2 fotky

Září je za dveřmi a s ním nový školní rok. Pro některé rodiče to znamená první rok, kdy bude jejich ratolest ve škole. Naopak ti ostřílenější rodiče se jen vrátí k pravidlům a povinnostem, která pro ně přestala platit položením vysvědčení na kuchyňský stůl.

Redaktor
Redaktor 20. 08. 2018 17:29

Pokud chcete, aby přechod z prázdninového režimu byl pro vás i vaše děti co nejméně bolestivý, je nejvyšší čas začít se řídit následujícími body.

Pozitivně dítě nalaďte

Určitě není dobré děti školou a špatnými známkami strašit. Naopak bychom je měli naladit tak, aby se pokud možno školy nebály, nejlépe, aby se do ní těšily. Děti můžete nalákat na kamarády, nové zážitky a vědomosti. Můžete také společně zajít do knihkupectví a koupit pracovní sešity, ve kterých si bude dítě procvičovat. Nebo si zahrajte na objevitele a projděte si v učebnicích všechno, co budou ve škole letos probírat, aby dítě mělo trochu přehled a nebálo se, že něco nezvládne. Když bude vědět, že vy látce rozumíte, nebude z ní mít takový strach.

Dopřejte dítěti čas na rozjezd

Učitelé žáky po prázdninách hned nestresují diktáty a testy. Naopak postupně všechno zopakují, aby byl čas si na látku probíranou v loňském školním roce vzpomenout. Proto ani rodiče by po dítěti neměli chtít zázraky, zvlášť když s ním přes prázdniny nic nezopakovali.

Školáka nepřetěžujte

Stejně jako dospělí, i děti bývají po dni plném nejrůznějších aktivit unavené. Je proto potřeba odpolední aktivity na začátku školního roku plánovat tak, aby dítě příliš nezatěžovaly, ale sloužily spíše k odpočinku. Nemá smysl, aby dítě běhalo z kroužku do kroužku a bylo z toho nervózní, vystresované a unavené. Unavené dítě je nesoustředěné a o nějaké domácí přípravě odpoledne už nemůže být řeč. 

Nastavte pravidelný režim

Před začátkem školního roku si společně domluvte pravidla a nastavte dítěti pravidelný režim, který budete důsledně dodržovat. Dítě by mělo ve stejný čas vstávat a chodit spát. Dostatek spánku je pro učení opravdu důležitý. Také domácí úkoly a příprava na druhý den by se měla dělat nejlépe ve stejný čas, i když je to často vzhledem ke kroužkům obtížné. Přesto i v tomto je co největší pravidelnost důležitá, aby pak dítě mělo dostatek času na odpočinek a volný čas, který si bude organizovat samo, čímž se učí samostatnosti. 

Restartujte mozek hrou

Není od věci si nenásilnou formou, nejlépe hrou, která rozhodně nebude vypadat jako opakování znalostí, zopakovat nějaké to anglické slovíčko, procvičit slovní zásobu, vypočítat matematický úkol nebo si připomenout nějaké přírodní zákony. Hrajte scrabble, slovní kopanou, řešte různé logické úlohy, které budou trénovat mozek nejen vašeho dítka, ale i váš, což jistě není na škodu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články