Rebarborový koláč: Jednoduchý recept se sněhovou čepicí má dvě chutné varianty

Rebarbora, známá také jako reveň kadeřavá, je zelenina, přesto se často používá jako sladká náplň koláčů. Zkuste si upéct rebarborový koláč se sněhovou čepicí, která má hned dvě varianty. Pochutnáte si na každé z nich.

Jana Jánská
Jana Jánská 02. 05. 2025 14:00

Podle kulinářského webu Toprecepty.cz je rebarbora chutná jarní zelenina, která se skvěle hodí na přípravu marmelády, kompotů, dezertů i letních limonád, chutney, sirupů nebo salátů. Před tepelnou úpravou je nutné ji oloupat. Řapíky rebarbory pečlivě omyjeme a odkrojíme čepele listů. Malým postupně nožíkem odlupujeme tenkou slupku tahem k sobě. Odkrojíme dřevnaté konce a můžeme se pustit do přípravy pokrmu.

Jak připravit koláč z rebarbory

Příprava rebarborového koláče se sněhovou čepicí je rozdělená na dvě části. Začneme těstem, na které budeme potřebovat:

  • 150 g tuku (Hera, máslo)
  • 125 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 150 g hrubé mouky
  • 70 g škrobové moučky (Solamyl)
  • 1 lžička prášku do pečiva

Kulatou formu o průměru 26 cm nebo plech na pečení vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 160 °C. Tuk utřeme s oběma cukry do pěny, postupně přidáme 3 žloutky a 2 celá vejce. Nakonec vmícháme mouku prosátou se Solamylem a práškem do pečiva.

Nyní si připravíme suroviny na vrchní část koláče:

  • 500 g rebarbory
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g ořechů (nebo mandlí)
  • 1 lžička citronové šťávy

Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2 cm. Těsto nalijeme do kulaté formy nebo na polovinu většího plechu. Těsto posypeme rebarborou a dáme na 15 minut zapéct, až začne růžovět. Mezitím ze zbylých 3 bílků ušleháme s cukrem a citronem tuhý sníh a pak zvolíme jednu ze 2 variant. V té první přidáme strouhané ořechy, lehce zamícháme a zdobičkou nastříkáme na právě zapečený koláč. Druhá varianta spočívá v tom, že sníh rozetřeme po celé ploše a na povrchu ho zasypeme mandlovými lupínky.

Koláč pak rychle vrátíme do trouby a pečeme dalších asi 10 minut, až sněhový povrch zrůžoví.

Související články

Další články