Sezona rebarbory vrcholí: Jí se jen řapík, a rozhodně ne syrový. Je báječným zdrojem vitamínů a minerálů

Sezona rebarbory vrcholí: Jí se jen řapík, a rozhodně ne syrový. Je báječným zdrojem vitamínů a minerálů
Zdroj: Unsplash
Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, proto nejíme její listy, ale jen pečlivě oloupané řapíky.Obsah kyseliny šťavelové se v rebarboře v průběhu roku zvyšuje. Ideální je konzumovat ji zhruba do poloviny června.Když máte takové hezké řapíky rebarbory bez listů, je důležité je tepelně zpracovat.Klidně je nakrájejte na menší kousky a použijte do výtečného rebarborového koláče, který bude mít neuvěřitelně svěží chuť.+ 1 fotka+ 2 fotky

Rebarbora alias reveň kadeřavá je nejen zelenina výjimečné, lehce nakyslé chuti, ale má také neobvyklé vlastnosti. Kvůli pozvolna rostoucímu obsahu kyseliny šťavelové totiž v polovině června končí její sezona. Pak už nebude moc jedlá.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 02. 06. 2021 12:00

První rebarborové pravidlo zní – nikdy ji nejezte syrovou, ale řádně tepelně upravenou. Konzumují se jen samotné řapíky, které je potřeba pečlivě očistit. Ať vypadají listy rebarbory jakkoliv sympaticky, obsahují spoustu kyseliny šťavelové, která by vám mohla způsobit zdravotní potíže.

Výjimečná rebarbora

Rebarbora obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, proto je dobré využít tyto dary přírody, dokud to ještě jde. Sezona rebarbory totiž zpravidla končí v polovině června, pak už bohužel nebudou k jídlu ani ty řapíky. Bude v nich až příliš kyseliny šťavelové.

Zhruba před sto lety tohle ještě o rebarboře nebylo příliš známé, a tak se v průběhu první světové války, kdy byla doporučována ke konzumaci, otrávila spousta lidí. Obvykle se to projevuje ztíženým dýcháním, slabostí nebo žaludečními potížemi. Vážné komplikace, nebo dokonce smrt, by byly důsledkem konzumace opravdu velkého množství, několika kilogramů a po sezoně.

Pokud ale budete konzumovat jen řapík a tepelně upravený, ještě zhruba dva týdny si můžete dopřát výtečnou pochoutku. Rebarbora je sice zelenina, ale vysloveně patří do sladkého pečení, do buchet a koláčů. Uplatní se i v ovocných knedlících, kterým její nakyslá chuť dodá příjemný rozměr. A aby toho nebylo málo, snižuje cholesterol, obsahuje vápník, mangan a konzumace menšího množství pomáhá při průjmech.

Báječný rebarborový koláč

Jak už bylo řečeno, z rebarbory se konzumují řapíky, které oloupeme a podle zvoleného receptu je povaříme nebo zapečeme. K nejjednodušším receptům patří třeba rebarborový koláč. Web Toprecepty.cz píše, že jeho příprava je vhodná i pro začátečníky. Posuďte sami. Potřebujeme:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 bílé jogurty
  • a samozřejmě očištěnou a nadrobno pokrájenou rebarboru.

Nejdřív utřeme vejce s cukrem a postupně do nich přidáváme ostatní suroviny. Výslednou hmotu pak vylijeme plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný olejem. Navrch poklademe rebarboru a posypeme ji drobenkou. Pečeme přibližně půl hodiny na teplotě 160° Celzia. A jaký je váš oblíbený recept z rebarbory?

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Rebarborový koláč

Wikipedia.cz: Reveň kadeřavá

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články