Barevný podzim v kuchyni: 3 tipy na zdravá jídla

Barevný podzim v kuchyni: 3 tipy na zdravá jídla
Zdroj: Pixabay

Podzim v kuchyni není jenom zbarvené listí a dýně. Barevnost tohoto ročního období můžete využít i při vaření. Experimenty jsou vítány!

Komerční sdělení
Komerční sdělení 22. 09. 2021 15:00

Ačkoliv podzim není u mnohých lidí oblíbeným ročním obdobím, nedá se mu upřít jisté kouzlo. Barevnost podzimu je vidět nejen u listí na stromech, ale i u potravin. Horkou dýňovou polévku si dá v pochmurném počasí rád snad každý. Existuje však spoustu dalších jídel, která v typickém podzimním počasí oceníte vy i váš organismus.

Připravujte zdravá jídla po celý rok

Mnoho lidí začíná zdravá jídla připravovat především na jaře, kdy se blíží čas plavek a krátkých sukní. Životní styl by však měl být záležitostí celého roku. Také na podzim a přes zimu je nutné doplňovat všechny potřebné prvky stravy. Chladné počasí silné imunitě zrovna nepřispívá a správná strava je jedním ze spolehlivých způsobů, jak ji posílit.

Vaření navíc může být zábava, není třeba pořád dokola točit několik receptů. Pokud nejsou experimenty v kuchyni zrovna vaše hobby, zaměřte se na jednoduché recepty. Nemusíte vařením trávit hodiny, abyste uspokojili chuťové buňky a dopřáli tělu vše, co potřebuje. Mnohá zdravá jídla nezaberou příliš času, ale pochutná si na nich celá rodina.

Plněné tortilly jsou rychlovka

Jestli si nějaké jídlo můžete přizpůsobit naprosto podle svých představ, jsou to plněné tortilly. Do klasické teplé plněné tortilly obvykle patří kuřecí maso, sýr, kukuřice, rajčata a jiné různé druhy zeleniny. Náplň lze doplnit jogurtovým dipem, majonézou nebo guacamole. Pokud zrovna nemáte příliš času, můžete plněné tortilly připravit na studeno. Spolu s omáčkou se do tortilly přidávají různé druhy sýra, nejčastěji kousky eidamu, goudy, hermelínu nebo ementálu. K tomu stačí přidat nakrájenou papriku, okurku či rajče a chutná rychlovka je na světě.

Obsah plněné tortilly lze samozřejmě přizpůsobit i v závislosti na různých dietách nebo speciálních jídelníčcích. Ideální je zvolit celozrnnou tortillu, nabídka je v supermarketech i zdravých výživách poměrně bohatá. V případě, že zvolíte zdravou verzi, vyhněte se použití majonézy a zvolte raději jogurt nebo avokádo.

Barevné batáty místo obyčejných brambor

Přejedli jste se tradičních brambor? Použijte místo nich batáty. Jsou barevné, chutné a lze je připravit na mnoho způsobů, Klasikou jsou batátové hranolky. Ačkoliv najdete na pečené batáty recept skoro všude, dejte pozor na způsob přípravy. Batáty se neopékají do křupava tak snadno, jako tradiční brambory. Pokud se na domácí přípravu necítíte, kupte si předsmažené hranolky.

Budete-li hledat na batáty recept, najdete také spoustu tipů k přípravě batátového pyré, batátové kaše, ale i batátové polévky nebo zákusků a dezertů, k jejichž přípravě lze batáty také použít. Kromě toho jsou batáty vhodným doplňkem různých salátů, dají se použít do smoothie nebo z nich můžete připravit chutné nudle.

Domácí sekaná jako od babičky

Domácí sekaná je naprostou klasikou, která potěší celou rodinu. Připravit k ní můžete bramborovou kaši, vařené brambory, pečené brambory nebo si ji dát pouze s chlebem. To, jak bude domácí sekaná kvalitní a chutná, se odvíjí především od kvality použitého masa. Právě na maso se zaměřte ze všech surovin nejvíce.

Sekaná ale nemusí být pouze mleté maso. Pro zpestření chuti i barevnosti můžete použít zeleninu, různé druhy sýra nebo vajíčko. Do sekané lze také přimíchat například ovesné vločky. Domácí sekaná je jedním z jídel, u kterých se fantazii meze nekladou a každý si ho tak může přizpůsobit své vlastní chuti. Nejedná se o dietní jídlo, na případné zhřešení je však domácí sekaná z kvalitního masa ideální záležitostí.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články