Co můžete udělat pro zdravý spánek ještě dnes?

Co můžete udělat pro zdravý spánek ještě dnes?
Zdroj: freepik.com

Spánkem strávíme třetinu svého života. Proto se vyplatí přistupovat k nákupu matrace nebo postele jako k investici do zdravý. Nekvalitní spánek nám totiž může dost zkomplikovat život.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 02. 06. 2023 09:11

Proč spíme?

Spánek je základní lidská potřeba, která ovlivňuje v našem těle spoustu procesů. Fáze spánku jsou dvě, REM fáze a NREM fáze. Každá z nich má své důvody a prospívá jiným procesům v těle. 

REM fáze je známá tím, že se nám v ní zdají sny. Mozek v této fázi zpracovává celý náš den. NREM fáze je fází hlubokého spánku. Při dostatku hlubokého spánku se nám lépe hojí rány, zvyšujeme si imunitu, obnovují se nám buňky v těle a rostou nám vlasy a nehty.

Obě fáze jsou pro náš organismus stejně důležité. Za noc by se nám měly několikrát vystřídat. 

Spát 8 hodin nestačí

Pokud spíte 8 hodin denně, ale spánek není dostatečně kvalitní, zaděláváte si na problém. Nekvalitní spánek poznáte tak, že se v noci často převalujete. Převalování je signálem těla, že nespíte v hlubokém spánku. 

Nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek nám ovlivňuje nejen náladu, paměť a výkony, zvyšuje také riziko onemocnění srdce a cév, krevní tlak i riziko cukrovky.

Lepší spánek ještě dnes 

Teď již víte, proč se do spánku vyplatí investovat. Nicméně ne všechny změny jdou udělat ze dne na den. Podívejte se na ty, které můžete udělat hned. 

8 hodin každou noc

Nastavte si spací rozvrh tak, abyste spali 8 hodin denně. A to i přesto, že spíte jen šest a jste spokojení! Chozením spát v podobný čas se vám nastartuje cirkadiánní rytmus a vy budete více odpočatí. 

Udržujte v ložnici stálou teplotu

Před spaním krátce, ale intenzivně vyvětrejte. V ložnici poté udržuje stálou teplotu mezi 18 a 21 stupni Celsia. Ve větší teplotě byste se zbytečně potili, v nízké by se vaše tělo muselo více zahřívat a ubíralo by vám to hluboký spánek

Vylepšete si matraci

Pokud se často v noci převalujete a vaše matrace je proleželá, máme pro vás špatnou zprávu. Budete muset investovat do nové. Jestliže se ale převalujete a vaše matrace je relativně nová, nemusíte ještě utrácet tisíce do kvalitní matrace. Stačí si na partnerskou matraci koupit vrchní matraci 180×200 cm, která zkvalitní spánek po prvním ulehnutí. 

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články