Připravena (nejen) na léto. Laser nebo intenzivní pulzní světlo?

Připravena (nejen) na léto. Laser nebo intenzivní pulzní světlo?
Zdroj: Braun

Dokonale hladká pokožka, kterou předvedete na zahradní party v šatech, při běhání v parku nebo v plavkách na pláži či u bazénu. Jenže jak jí docílit na dlouho, bezpečně a bezbolestně?

Speciální projekt
Speciální projekt 20. 06. 2023 13:31

Známe to všechny až moc dobře. Přes zimu si můžeme dovolit péči o chloupky trošku zanedbávat, koneckonců stejně několik měsíců neoblékáme nic jiného než kalhoty, případně punčocháče a dlouhé rukávy. Ale na jaře a v létě žádná omluva neexistuje!

Dlouhodobě nebo na chvíli?

Braun

Jenže co si budeme nalhávat, péče o tělo je trošku otrava. Volíte-li depilaci, dobře víte, o čem je řeč. Místo rychlé sprchy strávíte několikrát týdně v koupelně mnohem víc času a pořád musíte myslet na nákup nových pomůcek k péči o chloupky.

V tom je zásadní rozdíl mezi depilací a epilací. První jmenovanou variantou totiž dojde k pouhému odstranění části chloupků viditelné na kůži. Varianta druhá, tedy epilace, přináší dlouhodobé výsledky. A nejde zdaleka jen o péči o nohy, ale i intimní partie či citlivé oblasti obličeje.

A protože stejně jako v každém jiném odvětví i v péči o pokožku „jdeme s dobou“, nejmodernější metodou je momentálně boj s chloupky pomocí světla. Zanechá pokožku hladkou a bez chloupků, i tady jsou však dvě možnosti na výběr – laser a IPL světlo.

Doma nebo v salonu

Braun

Obě metody se shodně zaměřují na melanin ve folikulech chloupků pod povrchem kůže. Kořínek je poškozen a je mu znemožněno produkovat další chloupek. Rozdíl mezi metodami je v tom, že IPL – intenzivní pulzní světlo, je širokopásmový zdroj pulzního světla a laser je jednotný monochromatický zdroj světla.

Ani laser, ani IPL metoda vám nezaručují permanentní nebo trvalé odstranění chloupků, obě možnosti ale mohou výrazně snížit jejich počet i frekvenci jejich odstraňování. Je možné metody využít doma nebo je třeba pokaždé běžet do salonu?

Profesionální laserové ošetření funguje více selektivně, a proto se velmi vysoké množství energie zaměří na vlasový folikul spíše než na okolní pokožku, vede k rychlým výsledkům a je vhodné i pro tmavší typy pokožky. Laserové odstranění chloupků používají zejména profesionální salony.

Extrémně šetrný k pokožce

Braun

Naopak přístroj s IPL světlem, konkrétně Braun Silk-expert Pro PL5347 IPL lze v pohodě využít i doma. Pracuje s technologií Skin Pro 2.0, umí rozpoznat odstín chloupku a přizpůsobit mu výkon v každém záblesku a není tak třeba nic manuálně nastavovat. K pokožce je extrémně šetrný, protože ovládá tři režimy, které snižují intenzitu světla.

„IPL je technologie využívající přeměnu světlené energie na tepelnou. Světelné paprsky, které epilátor vydává, zasahují melanin ve folikulech chloupků pod povrchem kůže. Chloupek se zahřeje a vypadne,“ vysvětluje MUDr. Jana Housková, zkušená lékařka všeobecné, preventivní a estetické dermatologie.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články