Z obchodního centra se můžete vrátit i bohatší. Jak? Darujte plazmu

Z obchodního centra se můžete vrátit i bohatší. Jak? Darujte plazmu
Zdroj: Shutterstock

Obchodní centra jsou místa, kde lidé tráví spoustu času nakupováním nebo se jen tak procházejí. Ovšem do centra můžete vyrazit i s jiným účelem než na nákupy. V Praze najdete dárcovská centra pro darování plazmy. Pomůžete tak, a přitom získáte finanční náhradu.

Redaktor
Redaktor 29. 12. 2022 09:53

Odběr plazmy

Plazma je tekutá složka krve, která obsahuje velké množství bílkovin plnících životně důležité funkce. Navíc může být použita k léčbě a prevenci řady onemocnění, jako jsou například autoimunitní onemocnění, infekční nemoci a různá traumata. Proces darování plazmy zahrnuje odběr krve, při kterém je plazma oddělena od ostatních složek krve, přičemž červené a bílé krvinky a krevní destičky jsou navráceny do těla dárce. Jde o takzvanou plazmaferézu.

Kde darovat

V Praze se nabízí několik míst, kde můžete darovat krevní plazmu, a to rovnou v obchodním centru. Pokud tedy hledáte, kde darovat plazmu v Praze, není třeba cestovat daleko. Plazmu totiž můžete darovat třeba při nákupech. Jedno z dárcovských center se nachází v Centru Černý Most na Praze 9. Druhé se pak nachází v obchodním centru Westfield Chodov na Praze 4.

Odběr plazmy v pražském obchodním centru má řadu výhod. Místa jsou po ruce, dobře dostupná. Navíc je další výhodou dlouhá otevírací doba. Díky tomu můžete darovat klidně i po práci. Nejenže tak můžete v obchodech utrácet, ale i se naopak můžete z obchodního centra vrátit bohatší.

Staňte se dárcem

Proces darování plazmy je relativně jednoduchý a skládá se jen z několika málo kroků. Ovšem je velmi důležité, abyste splnili určitá kritéria. Je nutné, abyste byli zdraví a nepodstupovali léčbu. Při první návštěvě dochází ke vstupní lékařské prohlídce. Během té je posouzena vaše zdravotní kondice a jsou odebrány vzorky krve. Během několika dní tak dostanete výsledky a zjistíte, zda jste vhodným dárcem.

Pokud splníte kritéria, můžete se objednat na svůj první odběr plazmy. Nejprve je odebrán vzorek krve, který je poslán na rozbor. Dle výsledků lze pak případně přistoupit k samotné plazmaferéze. Odběr plazmy trvá zhruba hodinu, je proto důležité vyhradit si dostatek času. V případě, že nemáte čas kvůli práci, můžete si vzít den volna. Máte přitom nárok na placené volno.

V závěru odběru je podáván ohřátý fyziologický roztok, který nahradí odebrané tekutiny. Během zhruba dvou dní je pak plazma obnovena. Po odběru je následně vyplacena finanční náhrada. Těšit se můžete také na drobné občerstvení. Po prvním darování vás pak čeká ještě krátká konzultace s lékařem.

Proč darovat?

Zvažujete, zda se stát dárcem plazmy? Finanční náhrada rozhodně není jedinou motivací. Plazma je totiž velmi potřebná, přičemž je jí nedostatek. Mnoho nemocných lidí je závislých na dobrovolnících. Z plazmy jsou totiž vyráběny různé léky a je využívána také při některých zákrocích. Pokud se tedy stanete dárcem, můžete výrazně pomoci. Kromě peněz tak získáte i skvělý pocit z dobrého skutku.

Kromě těchto výhod navíc budete mít vždy pod kontrolou svůj zdravotní stav. Díky pravidelným lékařským vyšetřením tak vždy víte, zda jste zdraví. Odběr přitom není náročný ani nepříjemný. Plazmaferéza je bezbolestná, vždy je navíc nablízku zkušený zdravotnický personál, který zajistí váš komfort.

Pokud jste plazmu ještě nikdy nedarovali, není se čeho obávat. Je kladen velký důraz na bezpečnost, vaše zdraví a komfort. Postarají se o vás profesionálové. Vy přitom můžete pomoci mnoha lidem. Díky dárcovským místům v obchodních centrech navíc může darovat opravdu každý. Stačí jen splnit zdravotní kritéria. A pokud patříte mezi pravidelné dárce, neváhejte také navštívit zmíněná dárcovská centra.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články