×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

kuůajda

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceBoty s kožešinou zima 2025Kožešinové kabáty zima 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízda
Články Lifee.cz
Zpěvačka Tereza Kerndlová prozradila tajemství odvážných šatů ze Slavíků i kolik musí měřit její podpatkySmolné natáčení filmového hitu Anděl na horách: Jaroslava Marvana stála touha po alkoholu zlomenou nohuPůvabná dcera Ondřeje Soukupa a Lucie Šoralové poprvé ve velké společnosti: Rebeka promluvila o svém vysněném povoláníOd tragického případu Nely Moravcové uplynulo 8 let: Násilí na ženách je u nás stále bagatelizováno, tvrdí odborniceSmutný David Hasselhoff: Hvězda Pobřežní hlídky truchlí nad smrtí exmanželky, dcera Taylor zatím kuje pikleMelounek ze seriálu Ženatý se závazky: Christina Applegate se tři roky po rakovině dočkala dcery, bojí se jejích dvacátin
Doporučené články
Liběna Rochová v Moravské galerii: O cestě české módní ikonyProč všichni nosí cuff náramek – a proč se bez něj už prostě neobejdeteBotox není potřeba: Obličejová jóga si poradí s jemnými vráskami i povislými konturamiOsudová data: proč se vám vše důležité děje v podobných dnech v roce? Štíři musí pustit to, co je mrtvéDomácí rohlíky: Práce s kynutým těstem je relax, který vás odmění chutným pečivemOd půstu a barborek k vánočnímu shonu: Jak se vyvíjely adventní tradice a proč trvá čtyři neděle

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra