×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

kuůajda

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceApetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Jak si správně umýt vlasy? Rady profi kadeřníka vám pomůžou k dlouhé a husté kšticiŽivotní tragédie herečky Susan Cabot: Jako dítě prošla 14 pěstounskými rodinami a zemřela rukou svého jediného synaMíra a Martin Dubovičtí z Bachelora by se nezdráhali randit s dvojčaty: Kdybychom se v noci spletli, zůstalo by to v rodiněTajemství paní Columbové: Peter Falk se zamiloval do bývalé Miss Pensylvánie, na svatbě měli 200 hostůUltramódní outfit pro dámy 50+: Okouzlující Dana Morávková ukázala, jak se obléknout celá do jedné barvyStanley Tucci slaví 65: V rozhovoru pro Lifee si postěžoval, že lidé přicházejí vinou technologií o představivost
Doporučené články
Fotit (i točit) na iPhone: 10 tipů, jak naplno využít i starší modelyVariace 2025 se blíží. Přinesou mimořádné spojení hudby a filmuTopení na chalupě: Jak udržet chalupu v teple i v největších mrazech a neutratit majlantCo vám hvězdy říkají o sociálních sítích: Berani září online, zato Raci k nim přistupují s nedůvěrouPřipravte si voňavý vanilkový extrakt. Je snadný a má široké využití v kuchyniStop! Které potraviny mají v kuchyni zákaz? Zjistěte, proč se vyplatí dbát na data spotřeby a dodržovat určitá pravidla při skladování

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra