Nordic Telecom posiluje svoji pozici před aukcí na čtvrtého operátora, po dohodě s DRFG získá 100 % v Libli

Nordic Telecom posiluje svoji pozici před aukcí na čtvrtého operátora, po dohodě s DRFG získá 100 % v Libli
Zdroj: Archiv

Nordic Telecom a investiční skupina DRFG se dohodly na převodu 50% podílu ve společnosti Libli. Nordic Telecom tímto krokem významně posílí svou pozici na telekomunikačním trhu před chystanou aukcí na čtvrtého mobilního operátora. DRFG se chce nadále soustředit výhradně na rozvoj své strategické telekomunikační investice ve společnosti Suntel Group, která se zaměřuje na výstavbu a servis telekomunikačních sítí ve střední a západní Evropě.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 18. 04. 2019 11:15

Nordic Telecom Holding a.s. získá  100% kontrolu ve společnosti Libli s.r.o., která je významným poskytovatelem telekomunikačních služeb zejména na území Moravy. Se společnostmi DRFG a.s. a DRFG Telco Management a.s. podepsal Nordic Telecom Holding a.s. smlouvu o odkupu jejich 50% podílu. Zbývajících 50 % vlastní Nordic Telecom již od konce roku 2017. Cena transakce nebude po dohodě stran zveřejněna.

„Libli, které je již dnes významným poskytovatelem pevného internetu zejména na Moravě, vnímáme jako dlouhodobou investici. Naším cílem je stát se do dvou let třetím největším poskytovatelem pevného internetu v Česku. V číslech to znamená pokrytí 1,3 milionu domácností a poskytování služeb 330 tisícům zákazníků,“ poznamenal k transakci Jan Čornej, výkonný ředitel Nordic Telecom.

„Tato transakce zapadá do strategie DRFG. Od začátku jsme plánovali, že Libli nebudeme dlouhodobě držet. Náš exitový horizont počítal s rokem 2021. K rychlejšímu postupu došlo díky oboustranně výhodné dohodě s naším partnerem Nordic Telecom,“ říká Roman Řezníček, ředitel telekomunikační divize DRFG. Obě společnosti se dohodly na další spolupráci nejen v oblasti telekomunikační výstavby, ale i obchodu a distribuce.

Investiční skupina DRFG se v rámci oblasti telekomunikací bude nyní dále plně věnovat mezinárodním infrastrukturním projektům a rozvoji společnosti Suntel Group. Ta aktuálně sdružuje společnosti zaměřující se na výstavbu a servis telekomunikačních sítí. Její tržby v roce 2018 dosáhly téměř miliardy korun. Cílem celé skupiny Suntel Group je do tří let akvizičně a organicky vyrůst do velikosti tržeb 4 miliardy korun a počtu 2 000 zaměstnanců. Zároveň má ambici stát se lídrem v oblasti výstavby 5G sítí.

Ziskem 100% podílu v Libli s. r. o. (dříve Suntel Net) Nordic Telecom posílil svou pozici v oblasti akvizic na trhu poskytovatelů internetového připojení. Libli je zkušeným regionálním internetovým providerem zejména na území Moravy, který poskytuje služby připojení k internetu a IPTV prostřednictvím nejmodernějších technologií na českém trhu, včetně optických sítí a unikátního 5G bezdrátového připojení.

Touto akvizicí pokračuje Nordic Telecom v expanzi na telekomunikačním trhu. V současnosti již vlastní dva bloky kmitočtů spektra 3,7 GHz, ve kterých firma spustila vlastní vysokorychlostní 5G internet. Nordic Telecom má také ambici usilovat v plánované podzimní aukci o mobilní frekvence a stát se tak čtvrtým plnohodnotným mobilním operátorem v Česku.

Související články

Další články