Stejná výplata pro muže i ženy nemusí být jen snem: Na Islandu zvolili radikální přístup

Stejná výplata pro muže i ženy nemusí být jen snem: Na Islandu zvolili radikální přístup
Zdroj: Pixabay.com

Síla i vliv žen na světovém trhu roste. Stále se však stává, že jsou za stejnou práci placeny méně než muži. Jednou ze zemí, která tomu chce zamezit, je Island, kde o stejné výši platů rozhodli zákonodárci. Na zaměstnavatele byla uvalena povinnost prokazovat, že jsou stávající zákony o odměnách dodržovány. Jinak platí pokutu.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 28. 11. 2019 08:24

O rovnoměrné odměňování mužů a žen bojuje pomocí zákonů několik zemí dlouhá desetiletí. Island se však rozhodl pro radikálnější krok a na zaměstnavatele uvalil povinnost prokázat, že stávající zákony o rovné odměně dodržují.

Osvědčení vs. pokuty

Tento zákon byl vyhlášen 8. března roku 2017, tedy symbolicky na Mezinárodní den žen, a v platnost vstoupil první lednový den loňského roku. Týká se firem, které mají více než 25 zaměstnanců. Pokud zákon dodržují, získají vládní osvědčení, v opačném případě ale čelí pokutám. „Myslím si, že si lidé nyní začínají uvědomovat, že se jedná o systematický problém, který musíme řešit novými metodami,“ uvedla Dagny Osk Aradottir Pind z Islandského sdružení ženských práv.

Island je už dlouhou dobu z hlediska celkové rovnosti žen a mužů považován za nejlepší zemi na světě. To dokazuje i fakt, že na Islandu byla jako první ženská prezidentka v Evropě, navíc polovina poslanců a ředitelek společností v zemi jsou také ženy. Díky špičkové péči o děti a rodičovské dovolené je tady možné, aby téměř čtyři ženy z pěti měly zaměstnání.

Není divu, že skandinávská země, ve které žije okolo 360 tisíc lidí, byla Světovým hospodářským fórem hodnocena jako nejlepší na světě. Toto ocenění dokonce získala už podeváté v řadě.

Nejlepší je Rumunsko, nejhorší Jižní Korea

Ne všude to ale funguje tak, jako na Islandu. Přestože je rovnoprávnost neustále žhavým tématem, rozdíly můžeme najít téměř v každé zemi světa. Podle údajů, které v roce 2014 zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), byli muži v Evropské unii a dalších 35 zemích pracující na plný úvazek placeni hodinovou částkou o 13,8% vyšší, než tomu bylo u žen. Nejmenší rozdíl mezi platy byl zjištěn v Rumunsku, kde toto číslo činilo pouze 1,5 procenta, zato největší mezera zela v Jižní Koreji, kde se výše rozdílu dostala na 34,6 procent.

Strategie pro rovné odměňování je na Islandu stále ještě ve svých začátcích, přesto je zřejmé, že je důležité nutit společnosti, aby své zaměstnance odměňovaly spravedlivě. Zkušenosti ze severu Evropy totiž jasně ukazují, že je to lepší řešení, než nechat firmám volnost a bez jakýchkoliv pokut se spoléhat jen na jejich transparentnost.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články