Hvězdné obsazení, napětí, lži a nečekaná zápletka. Alice Nellis a Tomáš Mašín chystají natáčení uprostřed pandemie!

Hvězdné obsazení, napětí, lži a nečekaná zápletka. Alice Nellis a Tomáš Mašín chystají natáčení uprostřed pandemie!
Zdroj: donart

Jedna z nejznámějších českých režisérek Alice Nellis se jako scénáristka poprvé pustila do příběhu s detektivní zápletkou. V hlavní roli se představí Jana Plodková a oblíbený slovenský herec, Marián Mitaš. Děj napínavého filmu Němá tajemství nesleduje jen vyšetřování vraždy, hlavním motivem jsou intriky, rodinné vztahy a život pod vlivem poruchy řeči tzv. afázie. Režie se chopil Tomáš Mašín, tvůrce úspěšného seriálu Ochránce.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 08. 12. 2021 19:30

„Na scénáři jsem pracovala téměř rok. Jde o příběh, který v rámci kriminálního žánru zkoumá kvalitu lidského života a to, jak ji vnímáme. Co považujeme za život, který stojí za to žít,“ shrnuje námět filmu Alice Nellis. Podle Tomáše Mašína v sobě scénář k filmu kombinuje dramatický příběh, detektivku a lovestory. „Na scénáři mě zaujalo, že ústřední postavy jsou tři ženy a každá si řeší svůj díl viny a vztah k jednomu muži,“ popisuje.

donart

Martin, veterinář, kterého hraje slovenský herec Marián Mitáš v důsledku těžkého úrazu ztratí možnost komunikovat se světem a svět s ním. Kolem však zůstaly všechny důležité ženy jeho života. Manželka Erika (Jana Plodková), maminka Dana (Milena Steinmasslová) a veterinářka Jana (Magdalena Borová), jejíž kůň způsobil Martinovi úraz. Právě ony vypráví Martinův příběh. Každá z nich má však svou verzi událostí. O vše se navíc začíná zajímat policie (Igor Chmela a Jan Révai). Martin je totiž mrtvý a někdo mu ke smrti pomohl. Postupné odhalování pravdy vede k nečekaným obratům, které spolu s divákem odkrývají vrstvu po vrstvě dlouho zamlčovaná traumata a rozplétají síť chytrých, malých lží.

 „Na scénáři mě nejvíc bavilo, jak skáče v časových rovinách. Až do konce jsem netušila, kdo je za tím zločinem,“ popisuje své první dojmy Jana Plodková. „Scénář mi okamžitě učaroval. Skrývá v sobě obrovské tajemno a skvěle s ním pracuje,“ sdílí své nadšení Marián Mitaš.

donart

Důležitým tématem filmu je poškození řečové oblasti mozku zvané afázie, ke kterému může dojít v důsledku těžkého úrazu. „Jde o zvláštní poruchu mozku, kdy člověk má pocit, že může mluvit, ví přesně, co chce říct, ale nedokáže to zformulovat. Hlasivky fungují, ale někde na půli cesty se to celé rozpojí a to, co říká, nedává smysl,“ vysvětluje Marián Mitaš, jehož příprava na složitou roli trvala několik měsíců. Přípravou prošel i celý štáb filmu, zahrnovala jak studium afázie, tak i setkání s pacienty a jejich blízkými. Ačkoliv je to málo známá informace, afázií trpí více než 60 tisíc lidí u nás, z čehož se léčí pouze zlomek pacientů.

Natáčet se začne na začátku ledna v Praze. Koproducentem filmu je Česká televize.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články