Zázrak jménem ovesné vločky

Zázrak jménem ovesné vločky
Zdroj: Pixabay.com

Už po generace každé jaro na českých polích klíčí oves. Plodina, ke které se vracíme, ale na naše předky stále nemáme. Vždyť před desítkami let byl zaset až na 800 000 hektarech polí! Co ale takové zrnko ovsa musí ujít za cestu, než se dostane k nám domů na stůl?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 06. 11. 2023 12:20

Oves, který zpracovává český výrobce Bonavita, míří z místních polí přímo do výroby. Nezanechává tak za sebou žádnou škodlivou stopu a energie, kterou potřebuje ke zpracování, pochází i ze solárních zdrojů. Šetrným způsobem se pak mění v ovesné vločky.

Vločky jsou mocné

BONAVITA, což mimochodem v překladu znamená dobrý život, zásobuje zákazníky svými dobrotami už přes třicet let. Ovesné vločky si opravdu zaslouží velkou chválu, protože život skutečně zlepšují. Mají tolik zdraví prospěšných vlastností, jsou zdrojem sacharidů, které slouží jako pomalý zdroj energie, ovesná vláknina má navíc tu výhodu, že obsahuje hodně rozpustné složky a beta-glukanů. A ty, jak je známo, jsou výbornou prevencí proti civilizačním chorobám. Pokud je zařadíte jako pravidelnou složku svého jídelníčku, můžete se těšit na méně únavy, rychlé zasycení a mohou pomoci i s úbytkem na váze. Ovesné vločky mají také vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínu B1, B6, E, železa a vápníku. Obsahují též fosfor a lecitin. Všechny tyto látky při pravidelné konzumaci prospívají našemu zdraví.

Nastartujte se!

Den začínáme snídaní, a pro tu jsou vločky naprosto dokonalé! Zkuste klasickou ovesnou kaši. Stačí vám vločky, mléko a pár minut na sporáku. Receptů je nespočet, vylepšit a zdokonalit si ji můžete podle svého. Přidejte ořechy, med, ovoce a třeba skořici a vyvážená snídaně je na světě. Pokud patříte k těm, kteří ráno nestíhají, ulehčete si práci. V Bonavitě totiž vědí, jak bývají rána hektická, proto vznikla minutová ovesná kaše. Děti potěší ta s marshmallows nebo čoko kuličkami. Na přípravu krémové kaše můžete také využít Minutové ovesné vločky, které jsou bez přísad dochutit je můžete podle sebe. Vločky se ale hodí třeba i na přípravu snídaňových muffinů nebo lívanců.

Zázrak jménem ovesné vločky

Na zahnání hladu

Přiznejte se – svačíte? Možná máte tuhle část denního stravování spojenou spíš s dětmi školou povinnými, ale není od věci mezi snídaní a obědem něco zakousnout. A než si kazit žaludek rohlíkem nebo bagetou, volte variantu, kde vločky hrají prim. Co zkusit sušenky z vloček se semínky a ovocem? Semínka i ovoce volte podle chuti, k vločkám se skvěle hodí také skořice. Vyzkoušet můžete i variantu se zázvorem nebo s kousky čokolády. K dopolední kávě ideální parťák.

Zázrak jménem ovesné vločky

Polední dobrota

Vločky jsou ale skvělé i k přípravě zdravého oběda. Zasytí vás, ale budete moct dál pokračovat v práci, aniž by vám padala hlava na stůl jako po svíčkové s knedlíkem. Zkuste vločky na slano, třeba zapečené s ricottou nebo cuketovo-vločkové placičky. Stačí cuketa, vločky, vejce a mouka, sáhněte po nějaké zdravější variantě. Dochuťte směs kořením a česnekem, usmažte a doplňte třeba bramborovou kaší.

A zase ta svačina…

Ano, i odpoledne je dobré něco pojíst, abyste vydrželi do večeře a nezaháněli hlad něčím, co si pak budete vyčítat. Pokud sušenky z dopoledne nezbyly, můžete tentokrát otestovat například domácí müsli tyčinky. Není to žádná věda a připravit jich najednou můžete celou hromadu, budete mít vystaráno na několik dnů a určitě je ocení i děti do školy. Kromě vloček zase sáhněte po tom, co máte rádi – sušené ovoce, semínka, oříšky.

Konečně večer!

I večer, možná dokonce zejména večer, bychom si měli dát pozor na to, co jíme. Protože to, že si na něčem hodně pochutnáme může znamenat, že večer se budeme v posteli převalovat a trpět. S plným žaludkem se prostě dobře neusíná. Tak co tentokrát? Co třeba… Co třeba karbanátky z mrkve, brambor, vloček a sýra? Dochutit můžete opět podle svého a místo přílohy si připravte třeba okurkový salát.

K  televizi

Celý den se držíte, jíte vyváženě a s rozumem, ale večer si s rodinou sednete k televizi a brambůrkům, oříškům a dalšímu mlsání se tak těžko odolává! Ale vy to dáte a zase s parťákem po boku – ovesnými vločkami. Znáte granolu? Je to zapečená směs různých dobrot – vloček, ovoce a semínek. Hodí se k snídani do mléka nebo jogurtu. Ale pozor, připravit se dá i na slano a potom můžete koukat na film právě s miskou téhle dobroty. Místo ovoce a medu přijdete sušené bylinky a je hotovo!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články