20 extrémně důležitých maličkostí, na které jste před svatbou určitě zapomněly

Máte podle tradice všech pět věcí?
Zdroj: Profimedia.cz

Už zanedlouho se probudíte do nového života. Ze svobodné ženy se stane vdaná paní, co svůj život před zraky svědků zaslíbí svému milovanému. Šaty jsou vybrány, místo rezervováno, počasí „objednáno“. Vše se rýsuje podle představ? Gratulujeme. Teď jen nepodcenit drobnosti, které by ale mohly mít na celkovou atmosféru svatby pustošivý dopad. S naším svatebním last-minute seznamem vám nic neunikne, milé nevěsty!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 06. 2017 15:41

1. Dopravování hostů a parkování

Profimedia.cz

Máte-li obřad, hostinu i večerní mejdan na jednom místě, významně jste si to (byť možná nevědomky) ulehčily. I tak byste ale měly zkontrolovat místa k parkování v okolí svatební lokace a informovat o nich své hosty.

Posouvání začátku obřadu kvůli hostů, kteří bloudí městem, aby zaparkovali mimo modré zóny, může narušit celý program dne. Když už jsme u těch zón, nezapomeňte pro všechny mimoměstské zřídit stírací parkovací kartičky. Policisté na svatbě sice přidají body originalitě vaší svatby, atmosféře ale už nikoliv.

Nezapomeňte vzít v potaz i hosty-neřidiče. Jak se dopraví z místa na místo? Zjistěte, zdali jiní hosté nemají volná místa v autě. Nebo se domluvte s taxikářem, který s vámi svatební den absolvuje.

2. Bavič pro účely recepce

Profimedia.cz

V den svatby se hosté obvykle scházejí u nevěsty nebo ženicha doma. Recepce by měla mít uvolněnou atmosféru, neboť se při ní hosté představují a seznamují. Nezřídka je doprovázena i přípitkem v podobě ostřejšího moku, aby měl slavnostní den, jak se říká, pořádný „odpich“.

Jeden nebo dva panáky ale atmosféru nezachrání – a v tuto chvíli by měl přijít na scénu bavič. Nebo zkrátka srandista v rodině, který zabaví hosty, zatímco se nevěsta bude připravovat. Není radno podcenit tuto část. Skomírající atmosféra nevěstě a ženichovi sebevědomí nedodá.

3. Pomocnice při finalizaci svatebního outfitu

Profimedia.cz

Na záda korzetu si nedosáhnete. Ouha, knoflík odpadl! Pro všechny tyto případy byste měly mít, milé nevěsty, poblíž jeden až dva páry rukou navíc. Pomohou vám do svatební garderóby, zkontrolují vaše šaty a účes zezadu a jejich majitelé vás podrží v případě, že budete nervózní. A to si pište, že nervózní budete.

4. Voděodolná líčidla

Profimedia.cz

První společné svatební tempo v bazénu nebo něco podobné zřejmě v plánu nemáte, to je jasné. Voděodolná líčidla se ale i tak budou mimořádně hodit. Ba jsou nezbytná, pokud nechcete na svatebních fotografiích vypadat jako věčně rozmazaná Courtney Love.

Nemusíme připomínat, že svatba patří k nejemocionálnějším dnům v životě a slzám se pravděpodobně neubráníte. Buďte vyzbrojeny i pro případ přeháňky.

5. Deštníky pro hosty

Profimedia.cz

A kdyby vám skutečně pršelo štěstí, mějte v záloze pár deštníků. Může se stát, že na ně hosté zapomenou. A zmoklý host, nešťastný host… co atmosféře moc nepřidá.

6. Zasedací pořádek

Profimedia.cz

„Nějak si posedají…“ My bychom na to nespoléhali. Zvlášť v prostorách, kdy počet míst k sezení zhruba odpovídá počtu hostů.

Rodiny obvykle chtějí sedět pospolu a u párů byste kompromis už vůbec zvažovat neměly. Bez zasedacího pořádku se můžete dostat do situace, kdy se například poslední tři příchozí budou muset rozdělit a přisednout k „cizím“ lidem.

Pamatujte: hosté vytváří alespoň polovinu atmosféry svatby. A s úsměvy na jejich tvářích si svatbu jistě daleko více užijete.

7. Rezervní čas

Profimedia.cz

Mějte ho. Na všechno. Na přijetí hostů, přejezdy, hostinu i začátek večerního programu. Připočtěte půl hodinu ke stávajícím propočtům.

Někdo může uvíznout v dopravní zácpě. Hosté i nevěsta jistě budou chtít mezi jednotlivými štacemi poupravit svůj zevnějšek. Nebo se prostě a jednoduše zapovídají.

Uvolněnost a pohoda je klíčem ke zdařilé svatbě. Popohánění a utínání konverzací jen hostům připomene exkurze z dob, kdy chodili na základní školu.

8. Rezervní prostor

Profimedia.cz

Restaurace má kapacitu 45 míst. Vy máte ale 50 hostů. Že se nějak smrsknou? Jistě bychom o jejich schopnostech nepochybovali – ale do takové situace bychom je dostávat nechtěli. Nezapomeňte, že hosté budou oblečeni ve svých nejlepších šatech, s jejichž výběrem i žehlením si jistě dali záležet.

Stísněné prostory navíc představují horor zejména v letních měsících, kdy venku panují třicítky. Muži v košilích a sakách se začnou potit ostošest. To poslední, co by hosté chtěli absolvovat, je prvotřídní oběd v těsném sousedství upoceného strejdy.

9. Rozdávání krabiček s cukrovím

Profimedia.cz

Kde budou čekat, než poputují do náručí hostů? A kdy je dostanou? Zní to jako malichernost. Z vlastní zkušenosti ale radím: nepodceňte to.

Krabičky jsem uchovala v lednici baru, kde se konala závěrečná party. Jak se ale atmosféra uvolňovala a hosté (a nevěsta) s nimi, na cukroví se zapomnělo. Někteří (dobře naložení) hosté se vypařili téměř bez povšimnutí a na ty ostatní jsem musela v nejlepší části dne neustále myslet.

Kdybych měla svatbu opakovat (a že doufám, že se to nikdy nestane!), pověřila bych jednoho člena rodiny, aby předávání vyřídil za mě. Nebo bych sladké drobnosti věnovala zkraje velkého dne.

10. Předávání svatebních darů

Profimedia.cz

Bez organizace (nepřekvapivě) nastane chaos. Hosté si vás budou odchytávat v průběhu celého dne, aby vám mohli diskrétně předat svatební dar. Jenže s co obřím obrazem nebo porcelánovou sadou někde v restauraci?

Informujte své hosty o předávání svatebních darů již v pozvánce. Nebo u vás doma vytvořte místo s označením, že se dary mají během recepce pokládat právě sem. Hosté si s nimi nebudout muset přes den dělat starosti. A vy je budete mít hezky doma.

11. Informace o dress codu

Profimedia.cz

Vdáváte-li se v kostele, zámku nebo v prostorách hotelu, hosté si s oblečením a obuví jistě poradí. V případě venkovního programu, který zahrnuje i slavností pochod či výšlap, ale mohou být na rozpacích.

Vzít si na výstup na Petřín tenisky? Nebo se to nehodí a dámy se chtě nechtě musí skamarádit s podpatky? Vyjádřete se jasně, že vám na sportovním oděvu či obuvi nezáleží. Na pohodlí hostů zato mimořádně.

12. Varianta pro vegany, abstinenty a děti

Profimedia.cz

Tetička nerada hovězí, strýc z Moravy nepije nic než vlastní pálenku, kamarádka je veganka a druhá nemůže lepek… S osmdesáti hosty na seznamu se v žádném případě nemůžete zavděčit všem. Bezmasou a nealkoholickou variantou byste ale měly pokrýt základní požadavky na pestrost v jídle a pití, co se týče celodenního pohoštění.

V případě svatebního oběda, na nějž bývá zván jen úzký okruh blízkých, ale zajistěte speciální variantu pro ty, co z etického či zdravotního důvodu některé potraviny nejedí. Nechcete přece vidět kamarádku s baketou. Ehm, bagetou.

13. Informace o placení

Profimedia.cz

Je veškeré jídlo a pití gratis? Nebo se tvrdý alkohol platí? Informujte o tom předem své hosty. Mladí svatebčané, kteří třeba ještě studují, mnohdy stanovují určitý rozpočet pro nápoje, který když se vyčerpá, hosté začnou platit ze svého. Ať tak, či onak, nestyďte se, nebo spíš nepodceňte tuto stránku, ať nepřivádíte hosty do rozpaků.

14. Zkouška šatů těsně před dnem D

Profimedia.cz

Týden před svatbou si vyzkoušejte svou slavnostní róbu včetně obuvi, účesu a make-upu. Nepřejeme to žádné nevěstě, ale v létě, zvlášť po dovolené provoněné místními specialitami, nějaké to kilo může přibýt. Budete mít ještě čas poradit si s případnými nedokonalostmi.

Nazujte svatební střevíčky. Sedí délka šatů? Nepotřebují zkrátit, abyste neriskovala zakopnutí? A make-up? Nepůsobí příliš výrazně vzhledem k rozevláté romantické róbě?

15. Ujistěte se, že s vámi počítají

Profimedia.cz

Zkontrolujte týden nebo dva před svatbou, že vaše rezervace v restauraci, baru či jinde platí. Zkontrolujte, že nedošlo k záměně dat ani očekávaného počtu hostů. V létě se koná mnoho svateb – podniky tak udělají během týdne i několik rezervací. Snadno si tak mohou poplést jednotlivé skupiny. Nebo si ve shonu špatně poznamenají datum.

16. Depilace

Profimedia.cz

Tuto položku byste tu zřejmě nečekaly. Depilace je jasná věc! To ano, jen zvažte, kdy ji provedete. Den nebo dva před svatbou rozhodně není brzo... s ohledem k potenciálnímu vzniku vyrážky.

17. Záložní plán

Profimedia.cz

Tady apeluji dvojnásob. Mějte záložní plán pro případy, že bude pršet. Rozumím, nechcete na to ani pomyslet. Měla jsem to stejně… načež jsem se v den D probudila a obloha byla temná jako břidlice.

Svatbu jsme měli odstartovat výšlapem na jeden z vrcholů Prokopského údolí a odpoledne strávit na zahrádce pražské restaurace. Hosté nakonec byli perfektní a intermezzo u nás doma, kde jsme omývali boty od bahna, vzali s humorem.

Ne každý si ale nadhled umí zachovat. Vytvořte si alternativní verzi ke stávajícímu programu. Upršený den může být stejně skvělý, pokud neudělá čáru přes rozpočet. Uplakaná nevěsta a hosté zmoklí jako slepice už taková bomba není.

18. Manikúra a pedikúra v předstihu

Profimedia.cz

Nechte odbornici zkrášlit vaše nehty nejpozději předchozí dopoledne. A ponechte si večer před svatbou pro rozmazlování sama sebe a rozjímání. Zítřejší den se nebude opakovat. Buďte přítomná všemi smysly a nechte všechny emoce a myslenky vtisknou hluboko do své paměti.

19. Proslov

Jen málo lidí dokáže pronést duchaplný proslov zpatra. Požádejte svého blízkého v předstihu.

20. Pět věcí pro nevěstu

Profimedia.cz

Podle tradice by měla mít nevěsta na sobě následujících pět věcí: něco nového (symbol nových začátků), něco starého (symbol zachování rodinných tradic a rozloučení se starým životem), něco půjčeného (od veselého člověka, aby taková byla i jako manželka), něco modrého (symbol čistoty, nevinnosti a věrnosti) a stříbrnou minci ve střevíčku pro blahobyt.

Jste připraveny?

Autorka článku: Andrea Vránová

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články