Fascinující svět Javoříčských jeskyní. Úchvatný Dóm gigantů byl objeven před 71 roky

Javoříčské jeskyně jsou unikátní svojí bohatou, zachovalou a rozmanitou krápníkovou výzdobou.
Zdroj: jeskynecr.cz
Javoříčské jeskyně jsou unikátní svojí bohatou, zachovalou a rozmanitou krápníkovou výzdobou. V přerušovaných pruzích devonských vápenců jsou zde vyvinuty povrchové a podzemní krasové jevy se složitými hydrografickými poměry.Celková délka všech známých chodeb dosahuje přes 4000 metrů s výškovým rozpětím přes 60 metrů.Impozantní jeskyně s překrásnou krápníkovou výzdobou ohromí dospělé i děti.+ 16 fotek+ 17 fotek

Pokud už plánujete prázdniny nebo třeba jen přemýšlíte, kam o víkendu zajet na výlet, určitě byste si neměli nechat ujít návštěvu Javoříčského krasu, který najdete v kouzelném prostředí Bouzovské vrchoviny. Impozantní jeskyně s překrásnou krápníkovou výzdobou ohromí dospělé i děti.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 14. 04. 2019 12:00

Javoříčské jeskyně leží pod kopcem Špraněk u obcí Javoříčko a Březina v malebné krajině, jejíž dominantou je hrad Bouzov. Jedná se o složitý komplex mohutných dómů, chodeb, propastí a puklin, vytvořených v několika výškových úrovních. Tyto jeskyně patří mezi nejkrásnější v České republice. Jsou unikátní svojí bohatou, zachovalou a rozmanitou krápníkovou výzdobou. Celková délka všech známých chodeb dosahuje přes 4000 metrů s výškovým rozpětím přes 60 metrů. Prohlídkové trasy jsou dvě, dlouhá 800 a krátká 450 metrů.

Rozsáhlý jeskynní systém byl dlouhou dobu neznámý. Volně přístupná byla jen jeskyně Svěcená díra a právě v jejím v nitru začala bádat ve 30. letech 20. století místní skupina nadšených jeskyňářů pod vedením revírníka Viléma Švece. Podstatná část jeskyní byla objevena při několikahodinovém namáhavém průstupu tzv. Objevnou cestou nižším patrem již v roce 1938, mezi nimi také Dóm gigantů, kam badatelé poprvé vstoupili  14. dubna, další partie pak byly postupně objevovány především v padesátých letech, mezi nimi například tzv. jeskyně Míru.

Dnes návštěvníci do jeskynního komplexu vstupují umělým vchodem do Suťového dómu. Ten má překrásnou bohatou krápníkovou výzdobu. Stropní část je poseta tisíci stalaktity a záclonkami různých forem a velikostí. Do prostoru vyúsťuje propast Lví jáma, jejíž celková hloubka je 60 metrů a navazuje na rozsáhlý systém chodeb a propastí středního a spodního patra. Prohlídková trasa pokračuje překrásně zdobenou vysokou chodbou do impozantního Dómu gigantů. Podlouhlé obrovské prostoře dominují přes 4 metry vysoké stalagmity a stěna zdobená sintrovými náteky, tzv. Niagarský vodopád. Krásný pohled na Dóm gigantů skýtá visuté schodiště, které návštěvníky zavede do Pohádkových jeskyní.

Dlouhý prohlídkový okruh pokračuje přes tzv. Panenskou jeskyni do tří na sebe navazujících chodeb jeskyně Míru: chodby Špraněcké, Vojtěchovské a Březinské. Tyto prostory mají již odlišný charakter - jedná se o dno bývalého řečiště potoka Špraňku, který dnes zmizel do hlubin podzemí. 1– 4 metry široké a místy až 10 metrů vysoké chodby mají také bohatou krápníkovou výzdobu. Typickou formou pro tyto části jsou excentrické krápníky. Chodba se lomí v Závrtovém dómu, kde se prostory rozvětvují různými směry. Kolem útvaru U koně a odbočky k Černé propasti projdou návštěvníci do uměle proražené výstupní štoly. Jeskyně je významným zimovištěm netopýrů a vrápenců.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články