PORADNA: Nechci pořád křičet na syna. Zkuste zjistit, co vás dělá šťastnou, nabádá koučka

PORADNA: Nechci pořád křičet na syna. Zkuste zjistit, co vás dělá šťastnou, nabádá koučka
Zdroj: Freepik

Známe to asi všechny. Občas je toho na nás moc a stačí málo, aby nám bouchly saze. Nezřídka pak v afektu křičíme na děti, které nechápou, kde se v nás ta zlost vzala. Jak pomoci regulovat impulzivní chování nejen ve vztahu k dětem, radí zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 20. 12. 2022 11:30

S tímto problémem se potýká i Marika. "Vadí mi, jak jsem impulzivní. Mám čtyřletého syna a často se přistihnu, že když už jsem za celý den unavená, začnu na něj křičet kvůli nějaké hlouposti, kterou bych jinak přešla," poukazuje Marika. "Když se uklidním, ten křik si vyčítám a synovi se omluvím. Jak se sebou pracovat, abych měla sílu řešit věci v klidu? Nechci být hysterická matka, co na dítě denně ječí," ptá se.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Je skvělé, že už jste na sobě začala pracovat. To, že jste si to uvědomila a zjistila, že to není cesta, kterou chcete jít a chcete ji změnit, je první krok. Mnohdy je to ten nejtěžší krok. Ono přiznat si, že nám něco nejde asi úplně dobře, bývá dost problematické, takže to nejtěžší máte za sebou.

Zkuste si napsat, co byste chtěla. Neptejte se, co nechcete, tím byste v sobě jen ukotvila to, co není chtěné. Zaměřte se na to, co chcete. Jak si představujete ideální odpoledne se synem? Co byste s ním ráda podnikla? Ve čtyřech letech je to už parťák, určitě vám může se spoustou věcí pomoci. Jednak ho to bude bavit, pak spolu budete trávit hezký čas, a navíc ho naučíte, že pomáhat je správné.

Na druhé straně, ne vše musíme mít vždy na 100% hotové. Někdy, když máme fakt těžký den, a to prostě čas od času máme všichni, si dopřejte relax. Prostě se vybodněte na všechny povinnosti, ono nic neuteče. Udělejte si na večeři pizzu a mrkněte se spolu na pohádku nebo si společně protáhněte tělo. Ač slovo cvičit zní zvláštně, když jsme unavení, je to právě to, co nám mnohdy pomůže se probudit, tělo se opět nastartuje, vyplaví se nám endorfiny, tedy hormony štěstí…

A začněte pracovat na tom, abyste byla šťastná. Co děláte? Co vám dělá radost? Jak vypadají vaše dny? Jsou to jen povinnosti, nebo i nějaká zábava? Jak vypadají vaše večery? Vše, co se vám nelíbí, změňte. Někdo si dopřeje jednou týdně vanu plnou horké vody se spoustou pěny, jiný si udělá holčičí večer s kamarádkou, vždyť u vás může kamarádka přespat, a pokud má dítko, tak i pro něj se určitě kousek místa najde.

Kdy naposledy jste si něco přečetla? Kdy naposledy jste si zacvičila? Ne proto, že musím na sobě zamakat, ale pro radost. Kdy naposledy jste si se synem odpoledne zatančila a zablbla? Dejte do svého života co nejvíce věcí, činností, které vás baví. Stanete se šťastnější. A jen šťastná máma může mít šťastné děti.

Zapřemýšlejte, co můžete udělat pro svoje štěstí. Co vám může pomoci ho dosáhnout. Jsou to malé kousky štěstí, drobnosti všedních dní, které ve výsledku dělají náš život krásný a šťastný. Udělejte si ráno polštářovou bitvu, večer pyžamovou párty, cokoliv. Zalenošte si, nebuďte na sebe přehnaně přísná, mějte se ráda. Zkuste to sama, a kdyžtak se ozvěte mně či někomu z mým kolegů a na této cestě za štěstím si nechte pomoci. Podržet za ruku a povzbudit.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články