PORADNA: Jak se nejlépe seznámit s partnerovými dětmi? Využijte kouzla hry, radí koučka Mobagi

PORADNA: Jak se nejlépe seznámit s partnerovými dětmi? Využijte kouzla hry, radí koučka Mobagi
Zdroj: Se souhlasem Sylvie Mobagi

Jelikož v České republice končí rozvodem téměř polovina manželství, stále přibývá případů, kdy se dohromady dávají lidé, kteří už mají děti. Jak své potomky nejlépe představit nové drahé polovičce? A jak by se měl člověk chovat, aby si to hned na začátku u partnerových dětí nepokazil? Na to ve své poradně odpovídá zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 12. 2022 11:30

Podobný problém nyní řeší i Veronika. Sama děti nemá, ale našla si partnera, který je rozvedený a z předchozího vztahu má dvě děti ve věku jedenáct a šest let. "S přítelem chodíme už půl roku a nedávno mi nabídl společné bydlení. Při té příležitosti se zmínil, že by mě rád představil svým dětem. Jak se na to nejlépe připravit? Co udělat, a čeho se naopak vyvarovat?" ptá se Veronika.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Seznámení s dětmi je velký krok. Je to krok, který děláme, když jsme si novým vztahem „jisti“. Ze strany vašeho partnera jde tedy o velkou důvěru ve vás i společný vztah. Počítám, že děti chodí k tátovi domů, a kdyby tam jednou přišly a byla jste tam vy, bez přípravy, nevnímám to dobře. Jednak by měl o vás s dětmi nejdříve mluvit váš partner. Měl by jim říct, že poznal prima paní, má ji rád a ona jeho, a že jste se rozhodli spolu bydlet a že by je s vámi rád seznámil.

Pak bych doporučila vybrat nějaké neutrální místo na seznámení. Potkejte se s nimi třeba v herničce, kde si k vám děti mohou přisednout a dát si nějakou svačinu, ale zároveň zde budete mít možnost si s nimi i zablbnout. Většina těchto heren je připravena a stavěna tak, aby mohli na atrakce i dospělí.

Toho využijte. Díky hře spolu snáze najdete společnou řeč a vybudujete si důvěru pro začátek vztahu. Děti vašeho partnera mají mámu i tátu, vy pro ně budete tetou, tedy na vás neleží tak zásadní výchovné břemeno. Rozhodně bude fajn, když si společně užijete legraci. Děti jsou úžasné, zpočátku mohou být nedůvěřivé, a právě proto doporučuji hru.

I pro vás to bude zábava. Nebudete muset hned na první dobrou vymýšlet témata a přemítat, jak případně vyplnit chvilky ticha, prostě to půjde samo. Nechte děti, ať vás provedou a ukážou vám, co je baví, co mají rády, co jim jde, kde potřebují přidržet či povzbudit. A i vy se určitě také „vyřádíte“ v dobrém slova smyslu. Navíc je to dobrá příprava na to, až budete mít svoje děti. Partnerovy děti vás vtáhnou do světa, který je pro vás zatím neznámý, do nové role, a připraví vás tak na vaši budoucí roli nejen tety, ale i mámy.

S partnerem doporučuji se bavit o tom, jak děti s exmanželkou vychovávají, jaké mají návyky, co mají rády, co rády jí a co raději nevařit. Vyzvídejte, co jim jde, a v čem naopak potřebují trochu motivovat. Ptejte se partnera na režim, jaký děti mají, kdy chodí spát, kdy vstávají, zda a jaké mají doma povinnosti. Přeci jen budete s nimi určité dny trávit, tak ať víte co nejvíce o jejich návycích, celý průběh tak bude pro všechny příjemnější. Vy nebudete tápat, budete vědět a nehrozí nějaké nechtěné faux pas. A stejně tak ony se díky tomu budou s vámi cítit „jako doma“. Držím pěsti!

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články