Dětské hračky plné bakterií: Kterých 7 patří podle odbornice k nejrizikovějším a jak se vyhnout nákaze?

Dětské hračky plné bakterií: Kterých 7 patří podle odbornice k nejrizikovějším a jak se vyhnout nákaze?
Zdroj: Freepik

Když se stanete rodiči, možná začnete vnímat svět kolem sebe jako místo plné choroboplodných zárodků, které si brousí zuby na vašeho bezbranného potomka. Abyste děťátko zbytečně nevystavovali nebezpečí onemocnění, je dobré vědět, kterým předmětům se raději vyhnout, případně jim věnovat zvýšenou péči. Jejich přehled přinesl server listu The Sun.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 05. 11. 2021 09:00

Britský deník sestavil žebříček nejpromořenějších hraček ve spolupráci s Lynsey Crombie (42), která na téma úklidu a čistoty napsala tři knihy a často se objevuje v televizních pořadech pro hospodyňky. Zde je sedmička předmětů, na které byste si měli z hlediska znečistění choroboplodnými zárodky dávat největší pozor.

Měkké hračky

Zvlášť nebezpeční jsou v tomto směru plyšáci. Děti je všude nosí s sebou, klidně je položí na stolek v kavárně nebo jim čas od času upadnou na podlahu. "Děti si je pak navíc často strkají do pusy a berou do postele," upozornila Lynsey.

Herničky

Další zástup bakterií na vás čeká ve vnitřních herničkách, kde hračky sdílí velké množství dětí a zřídka je někdo čistí. "Nezapomenu na den, kdy si můj syn hrál v bazénku s balonky a vytáhl odtamtud lejno. Do žádné herničky jsme pak už nikdy nešli," vzpomíná na děsivý zážitek Lynsey.

Vedení herniček nenutí zaměstnance denně omývat každý balonek, takže se na hračkách kumulují nečistoty a bakterie. Samozřejmě k tomu přispívá i fakt, že děti si před hraním často neumyjí ruce a nezřídka jim teče z nosu. "Pokud vaše děti herničky milují, po příchodu domů je převlékněte a osprchujte. Mějte také do herniček vyhrazené speciální ponožky," radí Lynsey.

Lego

Další populární dětskou hračkou, která skýtá choroboplodným zárodkům příznivé prostředí, je lego. A to z prostého důvodu. Děti na kostičky často sahají špinavýma rukama a sdílejí ho se sourozenci nebo kamarády. Navíc většině rodičů při představě, jak lego denně drhnou, vstávají vlasy hrůzou na hlavě.

"Pokud něco z lega postavíte a necháte to být, hromadí se na tom prach, který může vyvolávat alergie. Přitom lego se dá snadno vyčistit například tak, že ho v síťce vložíte do myčky nebo pračky. Případně můžete kostičky ponořit do vany a následně je vysušit pomocí několika velkých ručníků," doporučuje Lynsey.

Tužky a pastelky

Děti si při kreslení často krátí čas tím, že okusují tužky nebo pastelky, na které předtím sáhly špinavýma rukama. To pak logicky vede ke zvýšenému riziku přenosu infekce.

Tablety

Tablety patří k nejoblíbenějším dětským hračkám. I rodiče si je chválí, protože jejich potomci se prostřednictvím her a aplikací nejen zabaví, ale mohou se i vzdělávat. Jenže ani tato kratochvíle není z hlediska zdraví úplně neškodná. "O tabletech se říká, že je na nich více bakterií než na prkénku toalety. Proto si žádají pravidelnou údržbu," tvrdí Lynsey.

Knihy

Ani tato hračka není bez rizika. Zejména, pokud si knihy půjčujete v knihovně. Nikdy nevíte, kdo na ně sahal před vámi a podle Lynsey se v mnoha zapůjčených knihách objevují plísně. Pokud si tedy nějakou literaturu donesete z knihovny, nechte ji chvíli venku na studeném vzduchu.

Hrací podložky

Plísně, bakterie a prach často obsahují také hrací podložky. "Pokud je chcete vyčistit, použijte ocet. To je šetrná přírodní dezinfekce," radí Lynsey.

Jak udržovat čistotu

Co tedy s tím? Pokud chcete dítě zabavit v herničce, volte ty venkovní. "Bakteriím se nelíbí čerstvý chladný vzduch stejně jako sluneční paprsky," radí Lynsey.

Většinu hraček pak podle ní můžete vyprat na nízkou teplotu a krátký program v pračce, což by mělo bakterie zlikvidovat. "Pokud máte plyšáky, kteří se nesmějí prát, doporučuji na ně použít parní čistič. Umělohmotné hračky pak lze omýt horkou mýdlovou vodou nebo je dát do horní přihrádky myčky. Hračky lze rovněž čistit bílým octem nebo lihem," dodává Lynsey.

Zdroj informací:

Thesun.co.uk

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články