Víte, jak dlouho je nachlazený člověk infekční? Zjištění lékařů nejsou příliš povzbudivá

Víte, jak dlouho je nachlazený člověk infekční? Zjištění lékařů nejsou příliš povzbudivá
Zdroj: Shutterstock

Sezona nachlazení je v plném proudu a vy si možná kladete otázku, jak se nákaze vyhnout, případně jak dlouho je záhodno se držet mimo kolektiv, abyste nikoho nenakazili. Odpovědi na tyto otázky se pokusil najít list Daily Mirror.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 10. 2021 09:00

Ač spousta z nás hovoří o nachlazení jako o chřipce, tyto nemoci mají pramálo společného. Nachlazení může člověk prodělat v průběhu celého roku, nejčastěji pak v chladných měsících. Průměrný dospělý takto stoná dvakrát až čtyřikrát do roka a u malých dětí není vzácných ani deset či dvanáct nachlazení ročně.

Postižený trpí rýmou a má obvykle zvýšenou teplotu (u dětí může být i horečka). Onemocnění se rozvíjí postupně - obvykle začíná škrábáním v krku, přechází v rýmu a končí kašlem.

Oproti tomu chřipka přichází náhle, projevuje se vysokými horečkami, které mohou přetrvávat i čtyři dny, bolestí svalů nebo kloubů a kašlem. Chytit ji můžete v tzv. chřipkové sezoně, trvající na severní polokouli zpravidla od ledna do března.

Nachlazení se prakticky nedá vyhnout

Nachlazení je v chladných měsících tak častým onemocněním, že se s ním setkáte prakticky všude. Stanovit, jak dlouho je nemocný člověk infekční, není zrovna snadné. Liší se to totiž případ od případu.

Nachlazení se navíc velmi snadno šíří vzduchem. Stačí bližší kontakt s infekční osobou nebo si jen neumýt ruce po styku s kontaminovaným předmětem. Navíc i když dodržujete všechna opatření, stejně je víc než pravděpodobné, že nějaké to nachlazení dříve nebo později chytnete.

Jak dlouho jsme infekční?

Když už se tak stane a vám v jednom kuse teče z nosu, máte možnost šíření nákazy omezit. Inkubační doba nachlazení - tedy časový úsek od chvíle, kdy jste přišli do styku s infekční osobou nebo kontaminovaným předmětem, do doby, než se u vás objeví první příznaky choroby - trvá 2 až 3 dny. Smůla je, že právě v této době jste nejvíc infekční.

Jakmile se nachlazení projeví, jeho příznaky vás budou trápit dva dny až dva týdny, přičemž první den až dva budou nejhorší jak pocitově, tak z hlediska šíření nákazy.

Říká se, že přestanete být infekční v momentě, kdy se tekutá rýma změní na hustší (imunitní systém začne nad nákazou vítězit). Odborníci se ale shodují, že opatrní bychom měli být minimálně týden od prvních příznaků. A pokud i poté kašleme nebo pčíkáme, stále kolem sebe šíříme jistou dávku choroboplodných zárodků.

Máte-li tedy možnost, zůstaňte alespoň v prvních dnech nachlazení doma, abyste nemoc zbytečně nepředávali dál. Vrátit se do kolektivu je optimální až ve chvíli, kdy už netrpíte žádnými příznaky.

Zdroje informací:

Medlineplus.gov

Mirror.co.uk

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články