Fit a krásnáTestováníSoutěže

Sladké není vždycky zlo: Zdravé svačinky, které si děti zamilují

Sladké není vždycky zlo: Zdravé svačinky, které si děti zamilují
Zdroj: Zdravá 5/Albert
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Děti prostě sladké milují a rodiče jim ho většinou nechtějí dávat právě kvůli tomu, že se domnívají, že všechna jídla, co obsahují cukr, jsou nezdravá. Není to ale pravda! Pojďme se podívat na zdravé sladké alternativy svačinek pro děti.

Komerční sdělení 29. března 2021

Alena Paldusová, manažerka vzdělávacího programu Zdravá 5 od Nadačního fondu Albert, nám zodpověděla několik otázek, které rodiče zajímají ohledně sladkých jídel pro děti. Jak sama Alice říká, když volíme správné alternativy, sladká jídla doplní dětem energii a rozhodně nejsou žádné zlo.

Je sladká svačina v pořádku?

Svačina slouží převážně na doplnění energie a živin mezi hlavními jídly. Pokud je sladká svačina tvořena například kusem ovoce, které nám dodá energii a obsahuje také nějakou bílkovinovou složku například jogurt, oříšky nebo jiný mléčný výrobek, tak je v tom složení svačina ideální. Velmi dobrou sladkou svačinou může být i domácí termix s ovocem. Mezi vhodné sladké svačiny bychom mohly zařadit i domácí pečené moučníky, ideálně ale s menším množstvím cukru a tuku tak, aby byl moučník nutričně vyvážený a nebyl zdrojem pouze velkého množství cukru a tuku. 

Co by měla obsahovat vyvážená sladká svačina?

Svačina by měla obsahovat všechny základní živiny, který mi jsou sacharidy, tuky a bílkoviny. Jako zástupce sacharidů je vhodné zvolit ovoce nebo zeleninu, jako zdroj bílkovin a zároveň i tuků to mohou být například oříšky. Oříšky by měly být ve formě „natur“ tedy nesolené, nepražené a bez polevy. Skvělým zdrojem bílkovin, které dětem na svačinu doporučujeme, jsou prakticky všechny mléčné výrobky.

Pokud musíme vyřešit sladkou svačinu jako „hotovku“ v obchodě – co vybírat?

V případě, že si nestihneme svačinu doma připravit, je dobré volit čerstvé ovoce, mléčné výrobky jako je například tvarohový dezert, jogurt, kefírový nápoj nebo již hotové smoothie, které však obsahuje i nějaký zdroj bílkovin (mléko nebo jogurt). Nově můžeme zakoupit také směsi oříšků určené přímo na svačinu (menším balení), které bývá v kombinaci například se sušeným ovocem.

Kdy je nejvhodnější si dát sladkou svačinu?

Sladkou svačinu, která většinou obsahuje o něco více sacharidů než svačina slaná, je dobré volit v dopoledních hodinách, kdy potřebujeme velké množství energie na učení a práci. Sladkou svačinu můžeme zařadit také před sportem, ale pozor, před sportovní aktivitou by měla být svačina konzumovaná nejméně hodinu před začátkem a také v lehce stravitelné formě, tedy například smoothie nebo jogurt v kombinaci s ovocem. 

Pojďme se podívat na doporučené recepty, které stojí za zkoušku:

Mrkvové muffiny:

Zdravá 5/Albert

  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • ½ hrnku mléka
  • lžička prášku do pečiva
  • lžička mleté skořice
  • ½ hrnku vlašských/pekanových ořechů
  • ½ hrnku hořké čokoláda

Mouku prosejeme, přidáme skořici, prášek do pečiva. V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej a mléko. Obsah obou mís smícháme dohromady, přidáme mrkev, na kousky pokrájenou hořkou čokoládu a nasekané ořechy. Těsto rozdělíme do 6-10 papírových košíčků a dáme do muffinových forem. Pečeme na 170 stupňů 20-25 minut.

Domácí termix:

Zdravá 5/Albert

  • 1 celý polotučný tvaroh 
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • tabulka kvalitní čokolády na vaření

Smetanu necháme zahřát a stáhneme z plamene. Přidáme nalámanou čokoládu a metličkou mícháme, dokud není čokoláda úplně rozpuštěná. Poté přidáme tvaroh. Není třeba doslazovat. Hotový termix necháme ve skleničkách ztuhnout v lednici a ozdobíme ovocem dle chuti. Z uvedeného množství surovin připravíme 4-6 porcí termixu.

Kefírové lívance:

Zdravá 5/Albert

  • 400 ml kefíru
  • 2 vejce
  • lžička jedlé sody
  • špetka sody
  • 2 lžičky cukru
  • 150 g polohrubé mouky

Vejce rozšleháme s kefírem, přidáme cukr, mouku, sůl a jedlou sodu. Těsto necháme chvilku odležet a na rozehřátém oleji na pánvi smažíme lívanečky. Podáváme je s ovocem, našlehaným tvarohem a oblíbenou marmeládou.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články