Dnes je Mezinárodní den neslyšících: Michal i přes svůj handicap procestoval kus světa

Dnes je Mezinárodní den neslyšících: Michal i přes svůj handicap procestoval kus světa
Zdroj: Amazon

Michal na první pohled vypadá jako každý jiný člověk. Kromě toho, že žije v Praze a vychovává s manželkou dvě dcery, pracuje v distribučním centru Amazonu v Dobrovízi u Prahy. Přesto je jeho osud neobyčejný. Od malička totiž neslyší. I přes to však žije naplno a s chutí se pouští do jednoho cestovatelského dobrodružství za druhým.  

Speciální projekt
Speciální projekt 24. 09. 2023 09:00

V Amazonu pracuje již sedmým rokem na oddělení balení zásilek. „Dříve jsem pracoval na myčce na benzince, ale dozvěděl jsem se, že v Amazonu mají tým neslyšících zaměstnanců, a tak jsem to zkusil. Líbí se mi pracovat jen čtyři dny v týdnu a pak si užít třídenní volno, které tu mají všichni zaměstnanci. Mohu tak být častěji s rodinou, anebo se věnovat k cestování,“ pochvaluje si. „Oceňuji také zajištění na penzi v podobě zaměstnaneckého příspěvku na penzijní spoření, ale zejména pro nás neslyšící je důležitá také přítomnost tlumočníka ve zdejším provozu. Osobní kontakt při komunikaci nic nenahradí a pokud je nějaký komunikační zádrhel, jsem rád, že máme možnost ho využít,“ vysvětluje.     

Cestování jako smysl života 

Velkou vášní, která Michala provází po celý život, je cestování a vše kolem něj. „Cestování je pro mě víc než jen zábava. Nejedu si jen odpočinout na dovolenou, opravdu se snažím důkladně poznat danou zemi i lidi, kteří v ní žijí. Cestování posiluje moje sebevzdělávání,“ vysvětluje. V cestování mu nebrání ani to, že neslyší. „V zahraničí se dorozumívám díky znalosti mezinárodního znakového systému, který se od českého znakového jazyka podstatně liší. Je to univerzální prostředek pro komunikaci neslyšících, podobně jako angličtina pro slyšící. Na škole ho však neučí, naučil jsem se ho praxí,“ přibližuje. 

Dnes je Mezinárodní den neslyšících: Michal i přes svůj handicap procestoval kus světa


Cestovatelských zážitků má za sebou tolik, že při dotazu na nejkrásnější místo se musí dlouze zamyslet. „Vybrat pouze jedno místo je pro mě skutečně těžké. Pokud jde o moře, nejlepší je za mě jednoznačně brazilská Copacabana. Zde je možné vychutnat si nejen sportování. Je to romantické místo, kde se hodně tančí a je tam úžasná atmosféra. Z velkých měst jsem si nejvíce zamiloval New York a Londýn, ve kterém jsem byl už třikrát. A co se exotičtějších destinací týče, rád vzpomínám na thajský Bangkok,“ vypočítává nakonec Michal hned několik destinací.   

Austrálie jako (zatím) nesplněný sen 

Ačkoli už procestoval velkou část světa, rád by si v budoucnu splnil ještě jeden velký sen, a to podívat se do Austrálie: „Cestuji už se ženou a oběma dcerami, kterým je 12 a 15 let. S nimi nepodnikám tak dobrodružné cesty jako když jedu s 2-3 kamarády, je to úplně jiný typ dovolené. Mým snem je podívat se do Austrálie. Je to úplně jiné prostředí, které bych chtěl zažít, navíc trochu rozumím angličtině a mám rád jejich anglosaskou mentalitu. Letos ale poletíme k moři do Abú Dhabí, takže tentokrát to bude spíše klasická dovolená. Hlavně dcery se už nemůžou dočkat,“ uzavírá. 

Související články

Další články