Tradiční kulajda Suroviny: 1.5 l vody 0.5 lžičky kmínu cukr, sůl a ocet na dochucení 4 vejce 2 hrsti sušených hub 200 ml tučné zakysané smetany 500 g oloupaných brambor 1 svazek čerstvého kopru 2 lžíce hladké mouky Postup: Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby, kmín a dvě lžičky soli. Vaříme dál, dokud nebudou brambory měkké. Do zakysané smetany poté zašleháme mouku a přidáme ji do hrnce. Vaříme spolu dále alespoň 10 minut. Na konci do kulajdy přidáme nasekaný kopr a dochutíme solí, cukrem a octem. Kulajda by měla být výrazná a sladkokyselá. Polévku podáváme velmi horkou. Do každého talíře pak vyklepneme jedno vejce. Zdroj: Kaufland