České versus zahraniční hospodyňky: Kde se rozhodně nepředřou?

Užíváte si vánoční pečení, nebo byste jej raději vyměnila za nohy na stole?
Zdroj: one pixel
Zavítejte do belgického Bruselu.Na náměstí Jourdan, kde se nachází vyhlášená bruselská cukrárna Au Vatel.Plná sladkých dobrot!Nejvyhlášenější je Buche de Noël.+ 2 fotky+ 3 fotky

Láká vás představa, že byste měla na Vánoce od cukroví pokoj? Tedy přesněji řečeno od jeho přípravy. Ládovat byste se jím pak mohla od rána do večera. V tom případě si sbalte kufry a stěhujte se do Belgie. Tam se vánoční cukroví objednává u profesionálních cukrářů.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 31. 12. 2018 10:34

U nás to nejde bez vanilkových rohlíčků, vosích hnízd nebo lineckého. V Belgii zase nedají dopustit na perníkové sušenky nebo zmrzlinovou roládu.

Na náměstí Jourdan se nachází vyhlášená bruselská cukrárna Au Vatel a její majitel pan Vanex Walter se rád pochlubí svými dobrotami. Nejpyšnější je na Buche de Noël – tedy tradiční poleno plněné buď ovocným krémem, čokoládovou pěnou, nebo zmrzlinou. Největší, co vyrobil bylo pro 200 lidí a muselo se rozkouskovat na několik částí. Nejmenší jsou zase „veliké“ 6 centimetrů. Tradice této pochoutky ovšem není belgická ani francouzská, nýbrž přišla ze Skandinávie.




Oblíbené Buche de Noël je poměrně náročné na přípravu a belgické hospodyňky je tudíž nepřipravují. „Zkrátka to neumí,“ směje se majitel cukrárny. Tradicí se tedy místo pečení cukroví stalo jeho objednávání.


Zároveň se tímto způsobem jaksi uchovává výrobní tajemství, což z této vánoční pochoutky dělá ještě větší exkluzivitu. Něco jako recept na coca-colu. Ti, kteří na to přijdou, nešíří své poznatky dál, jedná se o jakési privilegium zasvěcení.


Pan Vanex Walter tedy své kulinářské schopnosti předává jen a pouze svým podřízeným cukrářům, kteří díky tomu mají před Vánoci plné ruce práce.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články