Tesco dál snižuje potravinový odpad a vyzývá další řetězce, aby měřily a zveřejňovaly svá data

Tesco dál snižuje potravinový odpad a vyzývá další řetězce, aby měřily a zveřejňovaly svá data
Zdroj: Tesco

Až třetina všeho jídla na světě končí dle dostupných údajů jako odpad. Toto číslo je alarmující nejen při představě, že miliony lidí na světě trpí hladem, ale i proto, že nadbytečným odpadem zatěžujeme naši planetu. Jedinou cestou, jak tento trend zvrátit je mít přehled, kde, kolik a čeho se vyplýtvá. Právě proto se společnost Tesco Stores rozhodla, zveřejňovat pravidelně svá data a maximalizovat snahu plýtvání eliminovat. Zdá se, že i podle poslední zprávy, se jí to zatím více než daří.

Redaktor
Redaktor 01. 07. 2020 11:05

Obchodní řetězec Tesco ve své nejnovější zprávě uvádí, že se mu ve střední Evropě podařilo za poslední čtyři roky snížit plýtvání potravinami o více než polovinu. V Česku to pak od roku 2016/2017 bylo dokonce 66 %. Co si pod tím představit? Například za uplynulý rok darovalo Tesco 6 314 tun potravin lidem v nouzi prostřednictvím partnerství s potravinovými bankami nebo jako krmivo pro zvěř. Konkrétně potravinovým bankám darovalo 1 188 tun, což představuje přes 2,7 milionů porcí jídla.

Součástí Zprávy jsou již čtvrtý rok v řadě zveřejňované údaje ohledně potravinového odpadu, nyní za rok 2019/2020. Data přináší přesnou představu o výši potravinového přebytku a odpadu, takže firma může učinit další kroky k efektivní minimalizaci množství odpadu, včetně zvýšení množství přebytků, které jsou darovány.

Zatímco mnoho lidí trpí hladem, celosvětově se vyplýtvá více než třetina jídla. Potravinový odpad zároveň přináší obrovskou zátěž pro planetu, protože 8 % celosvětových emisí skleníkových plynů je způsobeno potravinovým odpadem a s tím spojeným plýtváním. Zavázali jsme se udělat vše pro to, abychom snížili toto plýtvání na minimum. Co lze měřit, to lze řešit, a proto bych chtěl vyzvat další potravinářské řetězce, aby se k nám připojily, a začaly měřit a zveřejňovat své údaje o plýtvání potravinami,“ uvedl Patrik Dojčinovič, výkonný ředitel Tesco Stores Česká republika.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články