Kokosové kuličky Raffaello z domácího Salka: Překvapí skvělou chutí i možností suplovat dárek

Kuličky Raffaello
Zdroj: Freepik

Vánoční kokosové kuličky jen ze sněhu? Ale no tak, variant je víc. Na ty, které připomínají legendární Raffaello, sice budete potřebovat slazené kondenzované mléko, ale zrovna pro něj do obchodu nemusíte. Vyrobte si svoje.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 17. 12. 2023 14:00

Kdo by je neznal! Kokosové kuličky Raffaello byly na trh poprvé uvedeny ve 2. polovině 20. století, a to italskou rodinnou společností vyrábějící čokoládu a cukrovinky. Jejich název je pravděpodobně spojován s obrazem „Madonna di Raffaello“ od italského renesančního malíře Raffaela. Ne náhodou. Spojení této sladké dobroty s něčím vysoce estetickým, luxusním a elegantním se povedlo na jedničku!

Raffaello kuličky jsou skvělým vánočním dárkem

Nejen milovníci kokosu jistě potvrdí, že uvedené výtečné nepečené kuličky jsou skvělým vánočním cukrovím i jedlým dárkem. Připravte si domácí verzi, která je natolik jednoduchá, že kuličky Raffaello už nikdy nebudete kupovat. Základem je samozřejmě slazené kondenzované mléko, ovšem ani pro něj už do obchodu nebudete muset. Udělat si totiž můžete své vlastní, a to z pouhých tří surovin.

Domácí Salko na Raffaello kuličky

Jednu dávku (150 g) slazeného kondenzovaného mléka vykouzlíte z 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla. Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým dnem, přidejte cukr i máslo a postupně přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte a za stálého míchání vařte přibližně 20 minut.

Mléko by mělo začít pěnit, a ačkoli se na první pohled nezdá, že má tu správnou hustotu, po krátkém zchlazení bude skutečně připomínat kupovaný originál z plechovky. Jestli vám získané množství 150 g nestačí, rovnou udělejte dvojitou dávku, však ono se to neztratí. Když je kondenzované mléko hotové, můžete se vrhnout na samotné cukroví.

Raffaello kuličky z domácího Salka

Na jednu dávku kuliček Rafaelo budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g strouhaného kokosu
  • oloupané celé mandle
  • 180–200 g Salka

Jak na to? Máslo s cukrem rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Poté přidejte Salko a kokos, načež směs nechte na 2 hodiny odpočinout v lednici – lépe se s ní pracuje.

Malou lžičkou namočenou v horké vodě naberte trochu hmoty, do jejího středu vmáčkněte mandli a vytvarujte kuličku. Až budete mít všechny pohromadě, celou várku pořádně zasněžte kokosem a skladujte v chladu, ideálně mimo dosah mlsných jazýčků. Snad vám do Vánoc vydrží! V nejhorším ještě pár kousků přiděláte. Ostatně, co horšího se může stát?

Tip redakce: Pokud by vašemu cukrářskému rozletu Raffaello kuličky nestačily, vyzkoušet můžete například nepečené Margot kuličky, které připomínají jinou oblíbenou cukrovinku, jejímž základem je kokos a rum.



Související články

Další články