Marie Curie-Sklodowská: Příběh bojovnice, která získala dvě Nobelovy ceny

S manželem ji pojila láska k vědě.

Marie Curie-Sklodowská je jedna z nevýznamnějších vědkyní své doby. Nejen, že vyučovala na slavné Sorbonně, ale pyšnit se může i dvěma Nobelovými cenami. Nezapomeňte, že ženy v jejích dobách musely být opravdové bojovnice, aby něco dokázaly. A to ona byla.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 01. 2018 14:42

Francouzská vědkyně Marie Curie-Sklodowská, která se narodila 7. listopadu 1867, byla původem z Polska. Za svůj život získala Nobelovu cenu jak za fyziku, tak i za chemii. První zmíněnou získala v roce 1903 za fyziku za výzkumy radioaktivity. Druhou až v roce 1911 za chemii, konkrétně za objev prvků polonia a radia.

Její manžel byl Pierre Curie a seznámil se s ní na pařížské univerzitě. Spojovala je především láska k vědě. Důkazem její inteligence je, že jako první žena v historii složila přijímací zkoušky na fakultu fyziky a chemie slavné Sorbonny, kde se později stala profesorkou. 

I přesto, že byla Marie Curie extrémně pracovně vytížená, nezapomněla dohlížet na institut v Paříži, kde se pod jejím vedením prováděly první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity. Její nadace dále pomáhala zakládat ústavy pro léčbu rakoviny po celém světě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články