11 věcí, které jste nevěděli o IPL epilaci: Je velmi účinná a nyní ji můžete provádět v pohodlí domova. Není však pro každého!

11 věcí, které jste nevěděli o IPL epilaci: Je velmi účinná a nyní ji můžete provádět v pohodlí domova. Není však pro každého!
Zdroj: Ohol.cz

Slyšíte o IPL epilaci poprvé? Pak vězte, že se jedná o metodu, která je na trhu dostupná už celých pětadvacet let. Vykonávaly jí však pouze specializované kosmetické salóny, tudíž nebyla mezi ženami tak rozšířená. Dnes je ale vše jinak a revoluce v epilaci přichází!

Speciální projekt
Speciální projekt 11. 05. 2020 10:00

Nebaví vás si obden holit nohy žiletkou, nebo prožívat muka při bolestivém trhání chloupků? Láká vás vidina trvalého odstranění chloupků? Pak možná právě vám bude vyhovovat IPL epilace. Pojďme si tuto zázračnou metodu představit a ukázat si, v čem je odlišná a lepší než ostatní možnosti epilace laserem.

1. Rozdíl mezi IPL epilací, laserovou epilací a depilací

IPL epilace k nám přišla z Anglie a její doslovný překlad znamená intenzivně pulzující světlo. Jejím cílem je odstranění chloupku s kořínky pomocí světla o vysoké frekvenci a intenzitě. Nepleťte si to však s depilací, při které se chloupek odstraňuje bez kořínku. Také často dochází k omylu, kdy si lidé pletou IPL epilaci a laserovou epilaci. Laserová epilace se provádí ve specializovaných salónech proškoleným personálem. IPL epilaci můžete provádět v pohodlí domova a stačí vám k ní pouze ten správný přístroj.

2. Jak funguje IPL epilace?

Zábleskem epilátoru proniká světlo chloupkem a zahřeje melanin na vysokou teplotu, čímž dojde ke zneaktivnění chloupku, a poté v průběhu několika týdnů k jeho vypadnutí. Tímto se IPL epilace odlišuje od té klasické, kde dochází k často bolestivému vytrhávání chloupků i s kořínkem.

Ohol.cz

3. Pro koho je učena?

IPL epilace není pro všechny typy pokožky. Čím větší kontrast mezi pokožkou a chloupky tím lépe. Pokožka tedy nemůže obsahovat mnoho melaninu, byla by pro IPL epilaci moc tmavá a mohlo by vám hrozit popálení.

4. Růstová fáze a IPL epilace

IPL epilace je ideální pro chloupky, které jsou ve fázi růstu. Ostatní chloupky nejsou zasaženy, proto je nutné počkat, až budou opět v růstové fázi a zákrok několikrát opakovat.

5. Jak často je nutné IPL epilaci provádět?

Když se zaměříme na IPL epilátor Philips Lumea, tak samotný výrobce uvádí, že první tři ošetření by měla proběhnout po čtrnácti dnech. Po těchto třech ošetřeních byste měli mít na těle o 92% méně chloupků než na začátku. Pro udržení efektu následně provádějte IPL epilaci po čtyřech až osmi týdnech. Vše samozřejmě závisí na určité partii, hustotě chloupků, jejich zbarvení i barvě pokožky. Pamatujte však, že IPL vás nezbaví chloupků natrvalo, ale dostatečně prodlouží dobu, než budete muset znovu epilovat, což může být i několik měsíců.

Dermaestet

6. Co můžete pomocí IPL metody epilovat?

Vlastně úplně všechno kromě horní částí obličeje, především tedy okolí očí a obočí. IPL můžete kromě epilace podpaží použít třeba i na intimní partie. Dávejte však pozor, pokožka na genitáliích je tmavší a chloupky tvrdší a jelikož tmavé zbarvení pohlcuje více energie, mohli byste se cítit nepříjemně.

7. Jak pečovat o pokožku před a po IPL epilaci?

Před epilováním si oholte místa bez chemických přípravků. Důležité je, aby šlo o depilační metodu, nikoli epilační, pak by IPL neměla efekt. Pokud si během toho pokožku někde poraníte, s IPL epilací vyčkejte. Pamatujte, že výsledky IPL epilace se dostaví výrazně později. Po epilaci se vyhněte dva dny přímému slunci, abyste předešly podráždění.

8. Je IPL epilace bolestivá?

Testy výrobce epilátoru Philips Lumea ukázaly, že pokud se provádí správně, je úplně bezbolestná. Mohou se však vyskytnout nežádoucí účinky v podobě brnění a svědění, zahřátí v ošetřených oblastech, zarudlá kůže nebo citlivá a podrážděná pokožka. Buď několik dní vyčkejte, nebo použijte antiseptický gel, který pokožku zklidní.

9. Kdy se objevuje bolest?

Pokud použijete IPL epilátor na neoholenou pokožku, může kvůli melaninu dojít k popálení ošetřeného místa. Dále by k bolesti mohlo dojít, když je vaše pokožka světlá a vy jste použily příliš vysokou intenzitu světla. Dávejte si pozor i na popáleniny, otevřené rány, pihy, záněty, tetování, pokud není vaše pokožka ve stoprocentním stavu, mohla by vás epilace bolet.

Oholto.cz

10. Je IPL epilace zdravotně nezávadná?

Během 25 let dostupnosti této technologie se nepodařilo prokázat jakýkoliv dlouhodobý negativní účinek na lidské tělo. Nemusíte se tedy bát ani rakoviny či ztráty plodnosti. Testy však nebyly prováděny na těhotných a kojících ženách, proto se přístroj v těhotenství nedoporučuje používat. Také metodu nepoužívejte na oči, jejich okolí a obočí. Vyhnout by se jí měly i osoby, které mají diagnostikovány potíže s žílami a krevním oběhem.

11. Je IPL epilace vhodná i pro muže?

Ano! Musí se ale připravit na to, že výsledky nebudou tak dobré jako u žen. Může za to tvrdost a hustota pánského ochlupení.

Pokud váháte, který z IPL epilátorů vybrat, sáhněte po některém od značky Philips. Výběr je široký a cenová škála dostupná pro každého. Na rozdíly mezi variantami epilátorů Lumea se podívejte ZDE!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články