Bez včel by nám bylo ouvej. Otestujte si s námi, co o nich víte a vyhrajte hodnotný balíček!

Bez včel by nám bylo ouvej. Otestujte si s námi, co o nich víte a vyhrajte hodnotný balíček!
Zdroj: APIVITA

Napadlo vás někdy, jak moc by vám v životě scházely včely? Možná vás jako první napadne med a výrobky z něj, to by však byl náš nejmenší problém… Včely, respektive jejich práce, jsou pro člověka totiž mnohem důležitější. Jejich největší význam je v opylování, bez něhož bychom si těžko pochutnali na lahodném ovoci, které je tím lepší, čím je kvalitnější opylování rostlin. A pozor! Chybět by nám mohl i dobrý kus masa. Bez včel by v přírodě chyběly rostliny, kterými se zvířata krmí!

Speciální projekt
Speciální projekt 26. 05. 2023 15:30

Věděli jste, že všechny včely světa slaví dokonce něco jako svůj svátek? Světový den včel připadá na 20. května. Má za cíl připomenout, že jde o velmi důležitého živočicha, navíc velice pilného a pracovitého, který má pro lidstvo ohromný přínos.

Potřebujeme je, ale škodíme jim

APIVITA

Přitom za poslední roky dochází na celém světě k úbytku včel. Důvod? Člověk… Z přírody mizí přirozená stanoviště, za což může zejména zemědělství a urbanizace. Vytrácí se rozmanitá flóra, a tudíž včelky přicházejí o zdroj potravy.

Jde však o začarovaný kruh, protože úbytek včelstev má za následek jednak nižší produkci výrobků z medu, jednak nedostatečné opylování některých rostlin, které jsou přitom potřebné k výrobě některých potravin. A ty budou chybět komu? No přece člověku, který se ke včelám chová tak macešsky!

APIVITA

Jak připomíná Český svaz včelařů, květen nebyl coby svátek včel vybrán náhodně. Právě v květnu vše kvete a včely toho mají hodně na práci. Med je pro nás velkým pomocníkem, a to nejen v kuchyni, ale třeba i v kosmetice. Med má vyživující, zjemňující a reparační schopnosti. Je také vhodný pro dehydratovanou pleť, protože pomáhá zadržovat vodu v pokožce.

Jiný včelí produkt, mateří kašička, působí proti stárnutí pleti, regeneruje pokožku a má omlazující účinky.

Vyzkoušejte si kvíz o včelách!

Vyzkoušejte si sami, co vlastně víte o včelách. Udělejte si náš kvíz a pokud budete mít štěstí, vyhrajete balíček produktů od značky přírodní kosmetiky APIVITA, která je založena právě na včelích produktech.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články