Nosily ho jen ženy a byl vyrobený ze dřeva: Znáte historii deštníku?

Nosily ho jen ženy a byl vyrobený ze dřeva: Znáte historii deštníku?
Zdroj: unsplash.com
Deštník Karl Lagerfeld, cena 1 180 Kč, zakoupíte na zalando.czDeštník Doppler, cena 319 Kč, zakoupíte na zoot.czDeštník GATE, cena 278 Kč, zakoupíte na gate.shopDeštník Mango, cena 299 Kč, zakoupíte na answear.cz+ 1 fotka

Přestože se k létu pojí hlavně horké počasí a dny plné slunce, nezřídka kdy se stává, že nás zaskočí pořádný liják. A v takových případech nás může zachránit deštník. Přemýšleli jste někdy však nad historií tohoto veskrze praktického doplňku?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 04. 08. 2020 10:00

Deštník dnes patří mezi neodmyslitelné vybavení drtivé většiny z nás. V daleké minulosti tomu tak ovšem nebylo. Dle dostupných informací první deštníky vznikly zhruba před 4 000 lety před naším letopočtem v Mezopotámii. Původně však sloužily jako ochrana před sluncem, takže se vlastně jednalo o slunečníky, které označujeme za předchůdce deštníků.

Čistě dámský doplněk

Deštníky v podobě, v jaké je známe dnes, nebo alespoň podobné, se staly populárními v Evropě v 16. století. Zpočátku je nosily převážně ženy, neboť deštníky byly považovány za čistě dámský módní doplněk. Muži je začali nosit o pár set let později. První evropské deštníky byly vyrobeny ze dřeva a jejich konstrukce byla potažena nepromokavým plátnem. Deštníky s kovovou konstrukcí vznikly až o několik let později, a to konkrétně v roce 1852, kdy je vynalezl Samuel Fox. Inspirací mu prý byla dámská spodnička a korzet.

Deštníky dnes

V současné době najdeme na trhu nepřeberné množství nejrůznějších deštníků, spousty různých barev, vzorů i tvarů. Jsou vyráběny jak z nepromokavých látek, tak z umělé hmoty. Stále jsou skvělým módním doplňkem. Snažte se však vyvarovat reklamních deštníků, které by vám váš vyladěný outfit pořádně shodily.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články