12 zajímavostí, které byste měli vědět o úpravě prsu

12 zajímavostí, které byste měli vědět o úpravě prsu
Zdroj: pixabay.com

Plastické operace prsou se netýkají jen nejrozšířenějšího zvětšení prsou, ale populární zejména u žen po porodech jsou modelační a případně redukční výkony. Obě operace zasahují sice do tkáně ňader více než augmentace pomocí vložení silikonového implantátu, ale jejich efekt přináší ženám často dramaticky výraznou, pozitivní změnu do života.

Speciální projekt
Speciální projekt 18. 05. 2020 07:00

Jak obě operace probíhají, co přesně řeší a komu jsou určeny, jsme se ptali plastického chirurga MUDr. Jakuba Miletína z Perfect Clinic.

Perfect Clinic

Jaký je rozdíl mezi modelací a redukcí prsů?

Modelace prsů mění tvar prsů při zachování jejich objemu. Toho dosahujeme odstraněním kůže v oblastech přebytků a pozvednutím vnitřních tkání prsu. Zároveň zvedáme i uložení bradavky a dvorce. Prsy tím znovu nabudou mladistvého vzhledu. Redukce je pak zmenšení prsů, kde kromě kůže odstraňujeme i část prsního tuku a mléčné žlázy.

Kdy se provádí modelace a kdy redukce?

Modelace je určena především ženám s povadlým poprsím. Po ukončení kojení podléhá mléčná žláza involuci a její objem se velmi zmenšuje. Kůže na to někdy nestačí reagovat a výsledkem jsou prázdné a povislé prsy, v lékařské terminologii ptóza. Jednoduchou pomůckou pro indikaci k operaci, je porovnání výšky bradavky vzhledem k podprsní rýze. Modelace prsů se provádí tehdy, když bradavka poklesne do úrovně podprsní rýhy nebo pod ni.  Zatímco redukci podstupují pacientky, které jejich velká ňadra obtěžují v běžném životě. Příliš velké a těžké prsy působí těžké bolesti zad a krční páteře a často znemožňují sport. Hypertrofie (zbytnění) prsů bývá následkem mateřství nebo nárůstu tělesné hmotnosti. Existuje ale i stav jménem gigantomastie, při kterém se ženy potýkají s příliš velkým poprsím už od puberty.

S jakým zmenšením musí žena počítat?

Při redukci se prsy zmenší vždy, to je podstatou operace. Výsledná velikost záleží především na dohodě operatéra s pacientkou, naším úkolem je udělat si přesný obrázek o jejích představách a ten pak na operačním sále proměnit ve skutečnost. Při modelaci nedochází ke zmenšení buď vůbec, nebo je zcela minimální. Při prvním pohledu do zrcadla občas pacientkám připadají prsy menší než předtím, za to ale může jejich zvednutí. Při pohledu z boku o objemu pochybovat přestanou.

Mění se zásadně i tvar prsů?

Ano, výsledkem obou operací jsou pěkné, plné a mladistvě vypadající prsy. Kromě samotných ňader operace změní i tvar dvorců. Vrátí jim přiměřenou velikost prsů a kulatý tvar.

Lze použít u modelace implantát?

Zvětšení prsů s modelací nabízíme pacientkám, které mají povadlá ňadra a chtějí je zvětšit. Pokud bychom do povislých prsů pouze vložili implantáty, výsledek by vůbec nebyl pěkný. Samy implantáty dokáží prsy pozvednout asi tak, jako když upažíte. Pokud máte i při upažení bradavky v úrovni podprsní rýhy nebo níže, je nutná i nějaká forma modelace. Většinou jde provést obě operace naráz, u výraznější ptózy je lépe nejdřív provést modelaci a teprve po zhojení zmodelované prsy implantátem zvětšit.

Při obou operacích vznikají jizvy – kde jsou umístěny?

Jizvy vznikají při každé operaci. Po zmenšení čili redukci prsů je jedna jizva v podprsní rýze, druhá obkružuje dvorec a třetí běží svisle pod dvorcem a obě předchozí spojuje. Jizvy tak mají tvar, který vzdáleně připomíná lodní kotvu. Jak velké budou jizvy po druhé operaci - modelaci, záleží na míře povadlosti prsů. U minimální ptózy si vystačíme s jizvou okolo dvorce, při větším poklesu se přidá svislá jizva pod dvorcem a u výrazně pokleslých prsů jsou jizvy stejné jako po zmenšení. V některých specifických případech, kdy provádíme současně zvětšení prsů, lze žlázu přišít k prsnímu svalu a dosáhnout tak jemné modelace z asi pěticentimetrového řezu v podprsní rýze.

pixabay.com

 

Lze s jizvou následně pracovat tak, aby byla co nejméně viditelná?

Péče o jizvy je nezbytnou součástí pooperačního režimu. Základem, který učíme všechny pacientky je promášťování a masáže jizev. Dále pomáhá aplikovat na jizvy silikon. Nikdo pořádně neví, proč se po něm jizvy zmenšují, ale funguje to.  Užívá se v masti nebo ve formě náplasti. Toto většinou postačí, aby jizvy postupně změkly, zbledly a ztenčily se. Důležitá je především pravidelnost a vytrvalost. Jizvy zrají rok, což znamená, že nestačí věnovat se jim jen bezprostředně po operaci. Ze sofistikovanějších metod na jizvy působí laser, buď stimulační časně nebo ablační po dozrání jizev, dále terapie oxidem uhličitým nebo aplikace steroidních hormonů přímo do jizvy. V případě, že je jizva nevzhledná i po uzrání, je možná chirurgická korekce. A nesmíme zapomínat, že první rok je nutné jizvy chránit před sluncem, aby neztmavly.

Lze po modelaci a redukci kojit?

Riziko problémů s kojením roste s rozsahem výkonu na mléčné žláze. Při menších modelacích s minimálním posunem dvorce zasahujeme do tělesa žlázy jen málo a kojení je pak většinou možné. Čím je pokles prsu větší, tím větší trauma žláze způsobíme. U zmenšení prsů ze žlázy odebíráme větší množství tkáně a riziko nemožnosti kojení se pak pohybuje v řádu desítek procent. Dopad na kojení je hodně ovlivněn technikou operace. Některé postupy nesou větší riziko než jiné a proto je možnost budoucího kojení vždy nutno probrat při konzultaci.

Kdy je vhodné operace podstoupit s ohledem na mateřství?

Operace podstupují většinou ženy, které již další mateřství neplánují. Není to ale pravidlem. Pokud mladou ženu trápí těžké nebo pokleslé prsy a je ochotná podstoupit jisté riziko problémů při kojení, operace je pro ni dobrou volbou. Redukci nebo modelaci by neměly podstupovat ženy, které mateřství plánují v blízké budoucnosti. V jejich případě radím vylepšení poprsí odložit, nejen kvůli kojení, ale i proto, že následující mateřství může tvar prsů výrazně změnit a výsledek operace tak zmařit. Stejně tak by se s operací mělo počkat alespoň rok po ukončení kojení, až se stav prsů ustálí.

Nesou s sebou obě operace nějaké limity v době rekonvalescence a v následném životě?

Rekonvalescence po operaci trvá většinou šest týdnů, během kterých je nutné nosit pooperační podprsenku, spát na zádech a příliš se nenamáhat. Po skočení rekonvalescence je třeba pečovat o jizvy, jinak pacientky žádné limity nepociťují.

Je výsledek obou operací trvalý?

Přestože operace vrátí prsům mladistvý vzhled, čas a gravitaci zastavit nedokáže. Tvar prsů kromě času ovlivňuje i mateřství, příbytek nebo naopak úbytek na váze. To se týká především žen, které podstoupí modelaci v mladém věku, u nich se pak může stát, že budou chtít poprsí upravit ještě jednou třeba v padesáti letech. U žen, které si nechají ňadra upravit po dětech, toto většinou nehrozí.

Lze tyto operace provádět i tzv. na pojišťovnu?

Zdravotní pojišťovny proplácí zmenšení prsů u žen, kterým velké prsy prokazatelně způsobují bolesti zad. Aby pojišťovna zákrok schválila, je nutné, aby pacientka nebyla obézní (body mass index menší než 30) a doložila svůj stav zprávami z ortopedie, neurologie, mammologie a někdy i rehabilitace. Při operaci pak musí být z každého prsu odebráno alespoň půl kila tkáně. Modelaci české zdravotní pojišťovny neproplácí vůbec. To je smutné především u pacientek, které přišly o prs kvůli zhoubnému nádoru. Jsme sice schopni jim chybějící prs rekonstruovat, ale výsledkem je často asymetrie, která lze vyřešit pouze modelací druhostranného prsu. Tu ale pojišťovny nechtějí hradit. S tímto stavem nejsem spokojený, nepovažuji za správné, aby žena, která překonala rakovinu prsu a díky rekonstrukci se vrací do normálního života, platila za operaci, která pouze vyrovnává nedostatky rekonstrukce.

Podívejte se na výsledky operací prsou „před a po“ ve fotogalerii Perfect Clinic!

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články