Aby z vaší skvělé svačinky nezbyl ani drobeček!

Aby z vaší skvělé svačinky nezbyl ani drobeček!

Připravit dětem zdravou svačinku, která jim dodá všechny potřebné živiny, a zároveň nebude po návratu ze školy stále v aktovce, je pro mnoho rodičů oříšek. Prvních několik dní a týdnů jsou rodiče kreativní a přípravou svačin jsou schopni strávit mnoho času. Čím více se ale blížíme konci prvního čtvrtletí, tím více rodičů sklouzává k tradičnímu rohlíku se šunkou. Pokud je rohlík celozrnný, šunka kvalitní a vše je navíc doplněno zeleninou či ovocem, jedná se sice o zdravou svačinku, ale dětem se brzy přejí.

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 30. 08. 2019 10:48

Zatímco snídaně by měla tvořit přibližně 20-25 % denního příjmu energie, svačina by měla zastat přibližně 10-15 % příjmu energie. Základem je obvykle celozrnný kvalitní chléb či rohlík, případně zkuste tortilly, bagely anebo kváskový chleba. Šunky jsou osvědčenou náplní, ale vhodnou alternativou může být i Cottage sýr, falafel nebo vaječná omeleta. Pokud chcete být za hvězdného svačináře, připravte dětem vlastní pomazánku. Připravit ji můžete společně, takže v ní bude pouze to, co dítěti skutečně chutná.

Pokud se chcete pečivu zcela vyhnout, můžete přichystat salát. Skvělý je například s červenou čočkou a sýrem. Stačí jej zabalit do dózy, přidat vidličku a doufat, že ji školák nikde nezapomene. Další inspiraci na školní svačinky naleznete v našich receptech a potřebné suroviny naleznete v obchodech Tesco.

Pomazánka z kořenové zeleniny

Ingredience:

70 g mrkve 50 g celeru
50 g petržele nebo pastináku 70 g cibule
1 polévková lžíce másla 1 pol. lžíce hořčice
2-3 pol. lžíce bílého jogurtu čerstvá pažitka
sůl  

Postup:

Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte najemno. Rozehřejte pánev, přidejte máslo a pomalu jej nechtě rozpustit. Následně přidejte zeleninu a několik minut restujte. Směs nechte vychladnout a vmíchejte hořčici a bílý jogurt. Podle chuti dosolte a přidejte pažitku.

 

Sýrové muffiny

Ingredience

2 hrnky špaldové mouky 2 lžičky kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody sůl
½ lžičky tmavého cukru 150 g strouhaného sýru
hrst nasekaných bylinek 1 vejce
1 ½ hrnku bílého jogurtu 6 pol. lžic másla

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a postříkejte olejem, aby se okraje muffinů nepřipékaly. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu. Přidejte bylinky, sýr a cukr. Vše důkladně promíchejte dohromady. V další míse smíchejte jogurt, vejce a máslo. Jogurtovou směs vlijte do mouky a míchejte, dokud se vše nespojí v jemné tekuté těsto. Podle potřeby přidejte jogurt. Papírové košíčky naplňte do ¾ těstem a pečte přibližně 20 minut, dokud nebudou muffiny zlaté.

 

Kuskus se švestkami, rozinkami a mandlemi

 

Ingredience

300 g kuskusu 100 g sušených švestek
40 g rozinek 40 g loupaných mandlí
200 g bílého jogurtu 2 lžíce medu
1 lžíce mleté skořice  

Postup

Kuskus připravte dle návodu na etiketě. Nechte jej vychladnout a postupně přidejte nakrájené kousky sušených švestek, rozinky, mandle, bílý jogurt, med a mletou skořici.

 

Salát s čočkou, mrkví a sýrem

Ingredience

1 balení červené čočky 4 mrkve
1 balení rukoly 1 lžička hrubozrnné hořčice
100 g sýra čedar 2 lžíce olivového oleje
špetka soli špetka pepře

Postup

Čočku uvařte do změknutí, ale nerozvařte ji. Na koleji krátce orestujte mrkev nakrájenou na nudličky. Čočku a mrkev dejte do mísy. Přidejte rukolu, nahrubo nastrouhaný sýr a dochuťte olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.

Související články

Další články