Děti z Dobříše se zapsaly do České knihy rekordů. Ušily největší deku.

Děti z Dobříše se zapsaly do České knihy rekordů. Ušily největší deku.

Přes 300 m2 měří pikniková deka, kterou společnými silami ušili děti, rodiče a přátelé neziskové organizace Děti bez mobilů. Ti se svým výtvorem nejen zapsali do České knihy rekordů, ale zároveň poukázali na to, že se dá čas trávit smysluplněji než pasivním vysedáváním s elektronickými hračkami v rukách.

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 07. 10. 2019 15:11

Motto neziskové organizace Děti bez mobilů je, že skutečné štěstí nespočívá v nejnovějších chytrých telefonech, tabletech a herních konzolích, ale v aktivně stráveném čase s našimi dětmi. Nic totiž nenahradí pocit lásky a radost dítěte z úspěchu stvořeného vlastní aktivitou. A přesně to se povedlo, když více jak 150 dobrovolníků, z nichž 53 bylo dětí, zhotovilo největší ručně šitou deku, která byla v sobotu 29.září pod dohledem komisaře slavnostně zapsána do České knihy rekordů.

Pikniková deka, na níž se začalo pracovat od března, váží přes 200 kilo a nejstarší účastnici, která přidala ruku k dílu bylo úctyhodných 85 let! Je tvořena ze 6 tisíc malých čtverců 25x25cm a použilo se na ni přes dvacet tisíc metrů nití.

Radost ze společného díla měl i zakladatel neziskovky Jakub Jánský. Čtyřnásobného otce přimělo založit projekt Děti bez mobilů poté, co své potomky s kamarády nalezl v naprosté tichosti zavřené v pokoji, jak zabraně koukají do počítačové hry.

V tu chvíli jsem pochopil, že je zle. Vzal jsem je domů a našel jim práci v podobě sázení semínek rajčat. Vůbec mi nevadilo, že je vše špinavé, protože jsem viděl ty krásné výrazy z dobře vykonané práce a zasloužené pochvaly. Druhý den na mě děti čekaly a chtěly opět něco tvořit, nějaký úkol. A to mě dostalo. To je ta správná cesta, řekl jsem si,“ vysvětlil Jakub Jánský důvody založení dobříšské neziskové organizace, která zdarma nabízí dětem od 5 do 18 let smysluplné trávení volného času.

 

 

Související články

Další články