Míša myslí na dobu, až bude muset opustit dětský domov. Už rok pracuje v obchodě

Míša myslí na dobu, až bude muset opustit dětský domov. Už rok pracuje v obchodě
Zdroj: Albert

Odchod z dětského domova není pro mladé snadný. Ví to i Míša (19), která dochází do ústeckého Alberta. Chce si přivydělat na věci, po kterých touží i na dobu, až domov opustí. Není sama, u obchodníka získává první pracovní zkušenosti několik dospívajících ze sociálně znevýhodněného prostředí. S hledáním brigád jim pomáhá Nadační fond Albert.

Speciální projekt
Speciální projekt 17. 08. 2023 08:00

V průběhu prázdnin pracuje Míša i pětkrát týdně. Když má školu, tak do ústeckého hypermarketu dochází třikrát týdně na odpolední směny. „Pracuji v lahůdkách, vybrala jsem si je, protože sem chodil na brigádu i můj bratr a po dlouhém naléhání mě do obchodu přivedl,“ říká.

Kolektiv hodnotí pozitivně. „Máme tady dobrý tým, kolegové mi pomůžou a poradí, když potřebuji,“ dodává dívka, které by se líbila i práce v pekárně.

Práce v obchodě je první velká Míšina brigáda. Za pultem ale neplánuje zůstat. „Ráda bych jednou dělala masérku. Masérskou školu už mám vystudovanou,“ říká Míša.

S uspořenými prostředky myslí na budoucnost. „Až budu opouštět dětský domov, budu je potřebovat. Ještě chci studovat podnikání, takže asi po dvou letech, po studiích, bych odešla,“ doplňuje.

Manažerka ústeckého obchodu na Krušnohorské ulici, Ivana Krsková, mluví o Míše jako o zodpovědné kolegyni. Dívka ale není jediná, která zde získává první pracovní zkušenosti.

Hypermarket nabízí brigády mladým z dětských domovů už bezmála šest let. Důležitou roli při zaučování a předávání zkušeností hrají vedoucí oddělení i celé prodejny.

„Aktuálně tady máme více mladých. Tři jsou učni a dva by měli přijít ještě z Dětského Domova Střekov. Také Míša si přivedla šikovnou kamarádku, i ta už nastoupila na brigádu,“ říká Ivana Krsková. „Záleží jen na mladých lidech, jestli chtějí, nebo nechtějí pracovat a vyzkoušet si to,“ uzavírá.

[caption id="attachment_586058" align="alignnone" width="2000"]Albert lifeecz misa ii[/caption]

Pracovní zkušenosti, které v životě pomůžou

„Zájem mladých z dětských domovů je značný, letos se nám jich přihlásilo několik desítek z celé republiky. Následně jsme se jim ve spolupráci s prodejnami a domovy snažili najít vhodnou pozici,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka Nadačního fondu Albert.

„Některé domovy dokonce spolupracují s prodejnami dlouhodobě, takže se obrací už přímo na ně. Pro děti to jsou jedny z prvních pracovních zkušeností, které jim mohou v životě hodně pomoct,“ upřesňuje.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články