Nenechávejte v těchto vedrech své dítě v autě. Během pár minut se může i udusit

I krátký nákup se může nečekaně prodloužit.
Zdroj: Pixabay.com

Je tomu teprve pár dní, co jsme přivítali léto, a v Česku už začíná přibývat případů, kdy rodiče nechají malé dítě v autě. Rodiče si chtějí odskočit na rychlý nákup a vůbec si přitom neuvědomují, že v autě se udělá velké horko už za poměrně krátkou dobu.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 04. 07. 2018 11:36

Na kolik stupňů se podle vás dokáže rozpálit palubní deska auta?

Podle rozsáhlé studie, která vznikla ve spolupráci vědců z Arizonské státní univerzity a Kalifornské univerzity v San Diegu, stačí, aby se teplota ve stínu pohybovala nad 35 stupňů, a za necelou hodinu už bude na palubní desce neuvěřitelných 70 stupňů! Taková teplota by vám postačila ke smažení vajec, ke zničení salmonel a člověku by dokonce mohla způsobit popáleniny třetího stupně.

 

Teplota vzduchu po hodině dosahuje 45 stupňů, sedačky mohou mít i přes padesát. Malé dítě, ale ani váš domácí mazlíček něco takového nemusí přežít. A riziko vážného poškození zdraví nebo dokonce smrti existuje i při teplotách o něco nižších.


Teplota v autě stoupá závratnou rychlostí, neboť se jedná o uzavřený prostor. Dítě v sedačce navíc nemá možnost úniku. Malé děti jsou mnohem citlivější na změny teplot a přehřátí.


Čím menší auto, tím více se rozpálí

"Ukázalo se, že pro malé dítě může být smrtelné i to, když auto zaparkujete ve stínu," shrnula výsledky Nancy Selover, jedna z týmu odborníků. Ti porovnávali s ohledem na celkové počasí teplotu v různých typech aut.


Došli k závěru, že čím menší auto, tím rychleji se rozpálí. Navíc v uzavřenému prostoru přestává člověku fungovat termoregulační systém. Nemůže se potit a dochází k přehřátí orgánů a nevratnému poškození. 


Myslete na to, až si budete chtít jen na chvíli odskočit na nákup. Nikdy nevíte, co vás může zdržet.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články