Nenechávejte v těchto vedrech své dítě v autě. Během pár minut se může i udusit

I krátký nákup se může nečekaně prodloužit.
Zdroj: Pixabay.com

Je tomu teprve pár dní, co jsme přivítali léto, a v Česku už začíná přibývat případů, kdy rodiče nechají malé dítě v autě. Rodiče si chtějí odskočit na rychlý nákup a vůbec si přitom neuvědomují, že v autě se udělá velké horko už za poměrně krátkou dobu.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 04. 07. 2018 11:36

Na kolik stupňů se podle vás dokáže rozpálit palubní deska auta?

Podle rozsáhlé studie, která vznikla ve spolupráci vědců z Arizonské státní univerzity a Kalifornské univerzity v San Diegu, stačí, aby se teplota ve stínu pohybovala nad 35 stupňů, a za necelou hodinu už bude na palubní desce neuvěřitelných 70 stupňů! Taková teplota by vám postačila ke smažení vajec, ke zničení salmonel a člověku by dokonce mohla způsobit popáleniny třetího stupně.

 

Teplota vzduchu po hodině dosahuje 45 stupňů, sedačky mohou mít i přes padesát. Malé dítě, ale ani váš domácí mazlíček něco takového nemusí přežít. A riziko vážného poškození zdraví nebo dokonce smrti existuje i při teplotách o něco nižších.


Teplota v autě stoupá závratnou rychlostí, neboť se jedná o uzavřený prostor. Dítě v sedačce navíc nemá možnost úniku. Malé děti jsou mnohem citlivější na změny teplot a přehřátí.


Čím menší auto, tím více se rozpálí

"Ukázalo se, že pro malé dítě může být smrtelné i to, když auto zaparkujete ve stínu," shrnula výsledky Nancy Selover, jedna z týmu odborníků. Ti porovnávali s ohledem na celkové počasí teplotu v různých typech aut.


Došli k závěru, že čím menší auto, tím rychleji se rozpálí. Navíc v uzavřenému prostoru přestává člověku fungovat termoregulační systém. Nemůže se potit a dochází k přehřátí orgánů a nevratnému poškození. 


Myslete na to, až si budete chtít jen na chvíli odskočit na nákup. Nikdy nevíte, co vás může zdržet.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články