Jak neplýtvat o Vánocích? Proměňte zbylého kapra nebo cukroví v lahodné pokrmy

Jak neplýtvat o Vánocích? Proměňte zbylého kapra nebo cukroví v lahodné pokrmy
Zdroj: Albert

Vánoce a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. Během svátků si chceme všichni dopřát. Snadno se však může stát, že množství jídla jednoduše správně neodhadneme. Ale co s ním? Přece se to nevyhodí! Právě proto obchody Albert připravily inspiraci na recepty, které vám poradí, jak zpracovat zbylé maso z ryb, anebo starou vánočku.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 21. 12. 2022 08:00

„Pokud nezpracujete celého kapra, můžete si připravit jednoduché kapří carpaccio anebo maso naložit, aby vám déle vydrželo. Pakliže preferujete na sváteční tabuli spíše lososa, můžete z jeho zbytků vytvořit skutečně lahodnou pomazánku. Ze zbylých uvařených brambor na salát pak jednoduše vykouzlíte rychlou a výživnou bramborovou fritátu,“ říká Stanislav Vaněček, zero food-waste kuchař z Kantýny Jinak v obchodech Albert a doplňuje: „Zbyla vám vánočka, která už osychá, anebo cukroví, které už nemůžete ani vidět? Pak se inspirujte recepty na vynikající žemlovku z vánočky, anebo originální dezert do skleničky, se kterým potěšíte celou rodinu.“

Inspirujte se recepty Alberta:

Carpaccio z kapříka

Albert
  • 120 g kapra půleného
  • 2 šalotky
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst lístků řapíkatého celeru
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Kapra s pomocí pinzety důkladně vykostěte a zbavte kůže. Ostrým nožem z filetu odkrajujte táhlým řezem tenké plátky. Vyskládejte je rovnoměrně do kruhu na 4 talíře. Šalotku nakrájejte nadrobno a lžičkou navrstvěte malé hromádky na kapří carpaccia. Každý talíř zakapejte octem, olivovým olejem a ozdobte lístky řapíkatého celeru. Osolte a opepřete. Podávejte s kváskovým chlebem.

Rychlá pomazánka ze zbytků lososa

Albert
  • 200 g zbylého pečeného lososa
  • 200 g žervé NP Healthy life
  • ½ citronu NP Bio
  • 1 Mlynářská žitná veka z Albertova pekařství
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř podle chutí

A jak na to? Zbavte 200 g upečeného lososa kůže a v misce ho rozmačkejte vidličkou. Přidejte 200 g žervé, vymačkanou šťávu z ½ citronu, špetku čerstvě namleté soli a pepře a důkladně promíchejte.  Mlynářskou veku nakrájejte na plátky, orestujte nasucho na pánvi a potřete pomazánkou, nakonec posypte jarní cibulkou nakrájenou na kolečka.

Rychlá frittata ze zbylých brambor

Albert
  • 4 uvařené brambory (které zbyly)
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • ½ cibule
  • 15 g másla
  • 3 vejce
  • 60 ml smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • 1 hrst petrželky

Postup: Vařené brambory nakrájejte na kolečka. Očištěné papriky s cibulí nakrájejte na nudličky. Pokud máte i nějakou přílohovou zeleninu z předešlého dne, můžete ji do frittaty použít místo čerstvé. Pokrájenou zeleninu opékejte 2 minuty na másle ve větší žáruvzdorné pánvi. Obložte kolečky brambor a přelijte vejci rozkvedlanými se smetanou, solí a pepřem. Zapékejte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte zasypané petrželkou či jinou natí, kterou máte doma.

Dezert do skleničky ze zbytků cukroví 

Albert
  • 200 g kešu ořechů
  • 250 g ovoce podle chuti
  • 3 lžíce vody
  • 70 ml javorového sirupu Nature’s Promise Bio
  • 1 citron
  • 100 ml kokosového mléka Nature’s Promise Bio
  • cukroví, které vám zbyde
  • Sůl

Ořechy namočte přes noc do vody. Do menšího hrnce dejte ovoce podle chuti, vlijte 3 lžíce vody, 50 ml javorového sirupu a 2 lžičky šťávy z citronu. Směs provařte 10 minut, až trochu zhoustne. Omáčku nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím rukama rozdrolte zbylé cukroví. V mixéru rozmixujte scezené kešu ořechy, 100 ml kokosového mléka, 20 ml javorového sirupu, 1 lžičku šťávy z citronu, 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli. Mixujte, až vám vznikne krém. Nadrobené cukroví rozdělte na dno skleniček. Přelijte je připraveným krémem, a nakonec přidejte ovocný kompot. Skleničky ozdobte podle fantazie a vychutnávejte!

 

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články