Kuchařské klání: Jak zabodovali mladší i starší kuchtíci?

Kuchařské klání: Jak zabodovali mladší i starší kuchtíci?
Zdroj: Albert

Ani karanténní opatření a koronakrize nezabránily pokračování populární kuchařské soutěže. Osmý ročník se odehrál online a malí kuchaři z mateřských školek, základních škol, dětských domovů i neziskových zařízení připravovali v soutěži Finále Zdravé 5 svačinky podle vlastních originálních receptů. Na vítěze čekala odměna v podobě kuchařského kurzu. Celkem se letos do soutěže zapojilo přes 130 týmů.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 06. 08. 2020 13:00

Týmy malých i větších kuchtíků letos změřily síly v přípravě nejoriginálnější zdravé svačinky s ovocem nebo zeleninou. Kuchařské klání se poprvé uskutečnilo na dálku, to ale neubralo na elánu kuchtíkům, kteří si přípravou vyplnili dlouhé chvíle. „Soutěž nás obohatila především dobou, ve které probíhala. Celý kolektiv dětí se dokázal zapojit do přípravy a táhnout za jeden provaz. V nelehké době jsme si užili radosti a milých úsměvů na tvářích všech zúčastněných,“ popisuje Ladislava Sehnoutková, ředitelka Mateřské školy Beruška.

Letošní ročník byl výjimečný i pro organizátory, kteří museli narychlo upravit pravidla, aby se mohla soutěž uskutečnit. „Pozměnili jsme celý koncept i průběh. Nově jsme vyhlásili kategorii ‚Rodiče s dětmi‘. Školy byly zavřené a chtěli jsme dát možnost soutěžit i rodinným týmům, aby si doma vyplnily čas, zabavily děti a zamyslely se nad zdravým stravováním,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5.

Albert

Nápadům se meze nekladly

Soutěž Finále Zdravé 5 pomáhá dětem upevňovat znalosti vyváženého stravování a rozvíjí kreativitu. Děti se nebojí neotřelých nápadů a kombinací. „Pustili jsme se do pečení dortu. Hlavně do ingrediencí, které bychom nikdy do sladkého pečení nepoužili. Špenát a řepa, ale chutnaly výborně,“ přibližuje Iveta Staňková, vedoucí týmu Kuchtičky z Plané ze Základní školy Planá nad Lužnicí, který připravil zdravý špenátovo-řepový dort s jahodami.

Společné vaření byla největší odměna

Vítězné týmy z každé kategorie, kromě těch nejmenších z mateřské školky, se potkaly v tomto týdnu a užily si svou výhru. Pod vedením Zuzany Kováč, profesionální kuchařky, která se zaměřuje na vyváženou stravu, si prohloubily dovednosti zdravého vaření. Připravily kompletní menu. „Děti si při vaření užily spousty legrace, dověděly se a vyzkoušely si různé kuchařské triky a tipy,“ doplňuje Alena Paldusová. Nejmladší vítězný tým si užije výhru v podobě zážitku dle svého výběru.

Bez odměny nezůstala ani družstva na druhém a třetím místě. Druzí nejlepší si vysoutěžili odměnu v podobě zážitku a třetí se těší z balíčku zdravých dobrot.

Albert

Vítězné týmy:

Kategorie mateřské školy: tým Kulinky z Mateřské školy Beruška Liberec

Kategorie 1. stupeň ZŠ (1.-2. třída): tým Kuchtíci z Pětky😊 ze Základní školy Kolín V.

Kategorie 1. stupeň ZŠ (3.-5. třída): Covidteam ze Základní školy Plzeň-Božkov

Kategorie 2. stupeň ZŠ: tým Kuchtičky z Plané ze Základní školy Planá nad Lužnicí

Kategorie dětská zařízení: Děti z DD Horšovský tým z Dětského domova Horšovský Týn

Rodiče s dětmi: tým Kuchtíci z Kyčerek pod vedením Veroniky Charvátové

Projekt Zdravá 5

Finále Zdravé 5 je vyvrcholením aktivit pod hlavičkou Zdravé 5. Zkušení lektoři v průběhu roku navštěvují školy, školky a dětské domovy, kde hravou formou seznamují děti se zásadami správného stravování. Unikátní vzdělávací program Zdravá 5, který Nadační fond Albert poskytuje zdarma, každoročně představuje principy zdravého stravování 70 tisícům dětí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články