Plzeňský kraj na talíři: Recepty, které potěší všechny milovníky piva!

Plzeňský kraj na talíři: Recepty, které potěší všechny milovníky piva!
Zdroj: Albert

Plzeňský kraj toho nabízí mnoho, včetně bohaté historie a výborného jídla i pití v podobě tradičních lokálních pokrmů. Na cestě tímto krajem vás určitě neminou oblíbené bramboráky zvané vošouchy, pečené rozpeky nebo bohatě zdobené koláče z Chodska. To, co si ovšem vybavíme jako první, je bezpochyby pivo. To je také skvělým pomocníkem v kuchyni.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 22. 09. 2021 10:45

Pivo se v Plzni vaří už od první půlky 19. století a brzy si podmanilo nejen celou zemi, ale také celý svět. Upotřebit ho přitom můžete nejen k zahnání žízně, ale také při přípravě vašich oblíbených pokrmů. Inspirujte se recepty na tradiční jídla v netradičním pojetí a využijte v nich umění našich mistrů sládků z lokálních minipivovarů.

Plzeňský kraj je na minipivovary bohatý, mezi ty nejznámější patří třeba pivovar Bizon, Knížecí pivovar Plasy nebo pivovar Proud, jejichž piva můžete také zakoupit ve vybraných obchodech Albert.

V pivu naložený PIKANTNÍ ROMADUR

Albert

SUROVINY: 1 červená cibule, 8 stroužků česneku, 1 čerstvá chilli paprička, 4 romadury, 1 lžička sladké červené, papriky, 1 lžíce francouzské, hořčice, 4 nakládané pikantní feferonky, 5 kuliček barevného pepře, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 250 ml piva, 200 ml slunečnicového oleje

POSTUP: 1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a česnek nakrájejte na plátky. Chilli papričku zbavenou jádřince nakrájejte na proužky. 2. Romadury podélně rozřízněte napůl a z obou stran posypte paprikou. Řeznou plochu potřete francouzskou hořčicí, poklaďte polovičním množstvím koleček cibule a přiklopte k sobě. 3. Zbylou cibuli a česnek, nakládané feferonky, pepř, nové koření a bobkové listy střídavě vrstvěte se sýry do sklenice. 4. V misce promíchejte pivo, slunečnicový olej a lžičku soli. Směsí zalijte sýry ve sklenici, aby byly všechny ingredience ponořené, a uzavřete víkem. 5. Nechte 3 dny rozležet při pokojové teplotě.

HOVĚZÍ ŽEBÍRKA na pivu

SUROVINY: 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, ½ celeru, 30 ml slunečnicového oleje, 800 g hovězích žeber s kostí, 100 g rajčatového protlaku, 500 ml piva, 300 ml vody, 1 kostka hovězího bujónu, 2 bobkové listy, 1 lžíce medu, pepř, sůl, 1 snítka čerstvého tymiánu, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 1 snítka čerstvé petržele

POSTUP: 1. Očištěnou cibuli nakrájejte nahrubo a česnek na plátky. Oloupanou mrkev, petržel a celer nakrájejte na hranolky. 2. V pekáči rozpalte 2 lžíce oleje a zatáhněte žebra. Vyjměte je a odložte stranou. Do pekáče nalijte zbytek oleje a opečte cibuli, mrkev, petržel a celer. Přidejte plátky česneku, protlak a pokračujte v restování. 3. Zalijte pivem a vodou. Přidejte bujón, bobkový list, med, pepř, sůl, lístky tymiánu a jehličky rozmarýnu. Promíchejte, a nakonec do pekáče vložte žebra. 4. Pečte v troubě 3 hodiny na 160 °C. V případě potřeby podlévejte. 5. Servírujte posypané nasekanou petrželkou a jako přílohu doporučujeme čerstvý chléb.

Pivní JABLEČNÝ ZÁVIN

Albert

SUROVINY: 450 g hladké mouky, 140 g másla, 200 ml piva, 1 kg jablek, 80 g cukru krystalu, 40 g vlašských ořechů, 40 g rozinek, 1 lžička mleté skořice, 1 vanilkový cukr, 50 g perníku na strouhání, 1 vejce, 15 g cukru moučky

POSTUP: 1. Z mouky, změklého másla a piva vypracujte v robotu hladké těsto. Překryjte ho potravinářskou fólií a dejte na 30 minut odležet do chladničky. 2. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do misky a promíchejte s cukrem, nahrubo nasekanými ořechy, rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. 3. Na pomoučeném vále z těsta vyválejte dva pláty. Posypte je nastrouhaným perníkem a rovnoměrně poklaďte jablečnou náplň. Zaviňte, konce stlačte k sobě a opatrně přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Mašlovačkou potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. 4. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem, nakrájejte na plátky a podávejte.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články