SOUTĚŽ o balíček plný bioproduktů!

SOUTĚŽ o balíček plný bioproduktů!
Zdroj: Pepr Consulting

Vyznáte se v ekologickém zemědělství? Otestujte své znalosti v naší soutěži a vyhrajte balíček s biopotravinami! Těšit se můžete na vynikající bio levandulovou limonádu i super hruškové chutney. V článku vám prozradíme, jak rozeznat plemena krav na ekologických farmách, i jak poznat pravé bioprodukty. A když budete pozorně číst, odpověď na soutěžní otázku vám neunikne!

Speciální projekt
Speciální projekt 02. 07. 2020 08:00

Která kráva mléko dává a které plemeno se chová na ty nejlepší steaky? Zjistěte, co všechno se chová na našich pastvinách

Patříte mezi milovníky kvalitního bio hovězího masa, bio mléka či bio mléčných produktů, a i přesto vlastně vůbec netušíte, jak vypadá kráva, ze které daný produkt pochází? Přemýšlíte, jak poznat a odlišit krávu na mléko a na maso? Tušíte, která plemena se u nás objevují nejčastěji? Pojďte se s námi trošku vzdělat a zjistěte, která kráva mléko dává, i ze které jsou vůbec ty nejlepší steaky!

Do detailů se vyznat v jednotlivých plemenech je záležitostí spíše pro odborníky. Pokud však chcete dětem předat alespoň základní informace, až se vás na vycházce zeptají, co je to za kravičku, můžete se trošku předvést díky našemu článku. Na českých pastvinách najdete velké množství zvířat, a to nejen krav, ale také ovcí, buvolů, koní, oslů či třeba koz. Zemědělci hospodařící v ekologickém režimu dopřávají svým zvířatům velké výběhy a chovají je v co nejlepších možných podmínkách. „Ekologické zemědělství respektuje potřeby zvířat, krávy mají možnost žít v téměř přirozených podmínkách a tento přístup vede k prevenci nemocí i lepší kvalitě výsledného produktu – masa nebo mléka. Ekologické dojnice například také žijí mnohem déle, protože nejsou degradovány jen na stroje na mléko, ale zachází se s nimi s patřičnou péčí,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

To, že se zvířata mají dobře, se následně odráží i na kvalitě mléka a masa, takže nákupem bio produktů určitě neprohloupíte. Bio maso a další bio dobroty si můžete od ekologického farmáře koupit přímo na farmě, online přes e-shop či v supermarketu. Poznáte je jednoduše, na obalu budou mít znak biozebry či biolistu.

Krávy chované na mléko neboli mléčná plemena

V České republice se v bio režimu chová na mléko převážně český strakatý skot, holštýn a jersey. Český strakatý skot (neboli červená straka) patří mezi nejčastější mléčná plemena u nás. Skvěle vám ji připomene například oblíbená komedie Slunce, seno, jahody. Jedná se o původní plemeno České republiky ze 30. let 20. století. Dnes je však součástí celosvětové populace strakatých plemen.

Mezi strakatá plemena patří i holštýnský skot, který je českému strakatému podobný, jeho zbarvení je ale většinou hnědobílé až černobílé. Právě holštýn je schopen denně vyprodukovat velké množství mléka, jeho složky ale nejsou tak kvalitní jako od plemene jersey, které je další z nejtypičtějších mléčných plemen v ekologickém zemědělství. Zbarvení zvířat je krásně šedohnědé. Kravku poznáte jednoduše podle nádherných velkých očí a dlouhých řas. A její mléko má vysoký obsah tuků a bílkovin, proto je lehce nažloutlé.

Masná plemena

Pepr Consulting

Pro maso se chovají takzvaná masná plemena. Oproti plemenům mléčným jsou charakteristické svou mohutností a svalnatostí. Jejich vemena nebývají tak výrazná a velká jako u krav určených na mléko. Pokud tedy poblíž není malé telátko, které se v ekologickém zemědělství u matky běžně nechává.

Na českých pastvinách najdete z masných plemen vskutku široké zastoupení. Nejčastěji se však objevuje plemeno původem ze Skotska, aberdeen angus, které je známé svým černým (někdy až červeným) zbarvením. Maso tohoto plemene je vysoce kvalitní a patří mezi ta nejchutnější steaková masa vůbec. Dále se pro maso chovají například plemena – galloway, limousine nebo charolais.

Pepr Consulting

Na první pohled jednoduše poznáte skotský náhorní skot neboli highland. Zarostlý sympaťák s dlouhými hnědými chlupy a pořádnými rohy. I tak by se dal popsat highland, který je známý svou odolností vůči extrémně drsným klimatickým podmínkám, dlouhověkostí, a především vynikající kvalitou masa. Díky tomu, že se jedná o extenzivní plemeno, které žije celoročně na pastvě, získává zpět své přirozené instinkty. Rozhodně se k němu tedy nepřibližujte. Tenhle mazlíček vaše pohlazení neocení. Ba naopak!

Pixabay.com

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Ministerstva zemědělství

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Ministerstva zemědělství

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA O TŘI BALÍČKY BIOPRODUKTŮ:

Co musí vždy splňovat biopotravina?

  1. Musí se prodávat na farmářských trzích
  2. Musí pocházet z venkovských oblastí
  3. Musí splňovat legislativní požadavky ekologického zemědělství a být označena správným logem pro biopotraviny

Své odpovědi posílejte na mail soutez@lifee.cz v termínu od 2.7. do 16.7. a do předmětu napište SOUTĚŽ BIOPOTRAVINY. Vyhrává 10., 20. a 30.  správná odpověď. Výherce vybereme 17.7.! Přejeme hodně štěstí!

Soutěž byla ukončena.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články