Kdy jít na plastiku prsou po ukončení kojení?

Kdy jít na plastiku prsou po ukončení kojení?
Zdroj: Shutterstock

Mateřství je jedinečný a krásný zážitek, který změní život každé ženy. Během tohoto období se tělo matky přizpůsobuje novým potřebám, jako je například kojení. To může mít pochopitelně významný vliv na vzhled prsou, který mnohé ženy touží vrátit do původní podoby. Posvítili jsme si tedy na to, kdy se po kojení do plastiky prsou pustit.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 14. 07. 2023 12:20

Prsa po kojení zpravidla změní svůj vzhled. Jde především o úbytek objemu, pokles prsou a ztrátu elasticity kůže. Tyto změny můžou mít negativní dopad na sebevědomí a ženy často touží vzhled prsou upravit.  

Naprostá většina lékařů se shoduje na tom, že nejlepší je podstupovat plastiku prsou právě až po odstavení kojení. Přestože se plastika prsou běžně provádí i u žen, které těhotenství teprve plánují, může to se sebou nést jistá rizika.  

Rizika plastiky prsou před těhotenstvím 

Ačkoliv se u žen, které plánují děti, implantáty vkládají pečlivě tak, aby nenarušily mléčnou žlázu ani mlékovody, může se stát, že dlouhodobým tlakem na žlázu implantát kojení zkomplikuje

Navíc je obvykle nutné podstoupit druhou operaci prsou právě po skončení kojení. Vzhled prsu se totiž změní a této změně je potřeba přizpůsobit i implantát (modelací nebo výměnou). Pro tělo je každý chirurgický zákrok samozřejmě velkou zátěží, takže čím méně se budete podobným zásahům vystavovat, tím lépe. 

Plastika prsou po kojení 

Nejvhodnější čas je tedy právě po odstavení kojení (pokud neplánujete ještě dalšího potomka, kterého budete kojit – v tom případě počkejte raději až po něm). Kdy ale přesně plastiku prsou podstoupit? Určitě ne hned poté, co s kojením přestanete. Je dobré nejprve zohlednit následující faktory: 

Stabilizace hmotnosti 

Doporučuje se počkat, až se ženě po ukončení kojení stabilizuje hmotnost. Výkyvy v hmotnosti totiž mohou ovlivnit výsledek plastiky prsou. Pokud se vám tedy váha ještě nevrátila do vašeho normálu, je vhodné počkat, až se hmotnost ustálí

Odstavení kojení a obnovení těla 

Po ukončení kojení je důležité dát prsům dostatek času na zotavení. Prsní žlázy se musí vrátit do běžného stavu a vyprázdnit se od mateřského mléka. Ideální je počkat 6–12 měsíců po skončení kojení, aby se tělo znovu posílilo a normalizovalo. 

Emoční zotavení 

Nepodceňujte ani emoční připravenost. Kojení může být náročné na fyzické i psychické úrovni a je proto na místě, aby si žena dala čas na přizpůsobení se novému životnímu stylu jako matka. Plastika prsou je zákrok, který vyžaduje čas na rekonvalescenci. Měla byste být tedy dostatečně fyzicky i emočně silná, aby vás zákrok nerozhodil a vy jste se v klidu zotavila. 

Konzultace s odborníkem 

Před provedením zákroku se sejděte s odborníkem, který vás bude operovat, a proberte s ním svá očekávání. Lékař vám sdělí, jaké výsledky jsou realistické, jaká jsou možná rizika a zhodnotí, zda už jste v kondici pro podstoupení plastiky prsou. Žádná rada z internetu vám neposkytne tak cenné informace jako osobní schůzka.  

Vyberete si proto osvědčenou kliniku s kvalifikovaným plastickým chirurgem a sjednejte si konzultaci, kde si vše osobně vyjasníte.  

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články