Oblíbené pohádky českých hvězd: Zlata Adamovská zbožňuje medvídky od Kolína, Pavel Nový Švandu Dudáka

Čeští herci v pohádkách: Zlata Adamovská hraje královny, Pavel Nový by si rád zkusil krále
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee
Zlata Adamovská je v pohádkách jako doma. Hrála královny ve filmech Peklo s princeznou (2009), Korunní princ (2015) a O Vánoční hvězdě (2020).Zlata Adamovská hrála také princeznu Elenku ve slavné pohádce Princ a Večernice (1978). I to ji vyneslo ocenění Zlatý střevíček na filmovém festivalu ve Zlíně.Zlata Adamovská má ráda medvídky z cyklu Potkali se u Kolína a slavné Hrátky s čertem (1956).Zlata Adamovská s manželem Petrem Štěpánkem a vnukem Viktorem na premiéře pohádky Princ Mamánek (2022).+ 7 fotek+ 8 fotek

Zlata Adamovská a Pavel Nový patří mezi největší hvězdy letošního ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Pro Lifee.cz prozradili, jaké dětské filmy a pohádky mají v oblibě.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 03. 06. 2023 09:00

Věděli jste, že jednou z prvních filmových příležitostí Zlaty Adamovské byla malá role v klasické pohádce Princ a Večernice (1978)? Zahrála si princeznu Elenku, která se provdá za vládce Měsíce s příznačným jménem Měsíčník. Má za sebou také role královen v pohádkách Peklo s princeznou (2009), Korunní princ (2015) a O Vánoční hvězdě (2020). Pokud jde o její oblíbené pohádky, herečka již jako malá zbožňovala seriál Potkali se u Kolína. Věta 'Pojďte, pane, budeme si hrát' je vlastně takovým malým mottem hereckého povolání," přiznává Adamovská.

Oblíbené pohádky Zlaty Adamovské

Populární herečka letos dostane ve Zlíně speciální ocenění. Jde o Zlatý střevíček za mimořádný přínos dětské kinematografii. „Už jako malá holka jsem milovala animované medvídky z cyklu Potkali se u Kolína. U těch bych vydržela celé hodiny. Věta 'Pojďte, pane, budeme si hrát' je vlastně takovým malým mottem hereckého povolání," vysvětluje Adamovská pro oficiální stránky festivalu ve Zlíně.

Ráda také vzpomíná na krásně stylizované Hrátky s čertem (1956). A i když nemá moc ráda sci-fi, slavná Cesta do pravěku (1955) ji nadchla zprostředkovanou touhu objevovat a poznávat. To ji neopustilo dodnes.

Když už jsme u toho vzpomínání, Zlata Adamovská má spoustu historek z již zmiňované pohádky Princ a Večernice. „Jednou jsem zaspala záběr. Jako princezny jsme ležely ve svých postýlkách a čekaly na své prince. Jenže čekání na záběr se prodlužovalo a já jsem usnula jako špalek. Povel k vyskočení z postele jsem tudíž neslyšela a muselo se jet znovu. Dost jsem se tenkrát styděla a bylo mi líto, že jsem všechny v tom nočním natáčení zdržela," přiznala herečka.

Pavel Nový by si rád zahrál krále

Švanda Dudák, ale až do konce jsem ho viděl až v dospělosti,“ řekl Pavel Nový pro Lifee.cz, když jsme se ho zeptali na nejoblíbenější dětský film nebo pohádku. Také on letos převezme Zlatý střevíček za přínos českému filmu.

Herec se objevil v jednom z nejúspěšnějších českých rodinných filmů S tebou mě baví svět (1982), ale pohádky si s jeho tváří zrovna nespojujeme.

Na prince mají licenci jiní, ale krále (nyní asi už jen potrhlého) bych si zahrál rád," přiznává Pavel Nový pro web festivalu ve Zlíně. A dodává, že by v létě měl začít točit film pro děti, ve kterém bude ze začátku tajemnou postavou. Přesto není v žánru nováčkem, nedávno si zahrál Radegasta ve valašské pohádce Největší dar (2020).

Zdroje informací:

Filmovyprehled.cz: Princ a Večernice

Zlinfest.cz: Zlata Adamovská: Při rolích královen si užívám majestát, kostýmy i parukyPavel Nový: Na prince měli licenci jiní herci

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články