Josef Bek z pohádky Hrátky s čertem: Proháněl každou sukni, manželka mu zálety tolerovala

Josef Bek z pohádky Hrátky s čertem: Proháněl každou sukni, manželka mu zálety tolerovala
Zdroj: TV Nova

Josef Bek byl bodrým a přátelským mužem, který měl však až příliš velkou slabost pro ženy. Přestože byl ženatý, dvořil se doslova každé sukni. Rád také šeptal do ucha různé nemravnosti. Někdy se dokonce nezdráhal ukázat i to, co nosil v trenkách.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 12. 2020 13:00

Josef Bek se narodil 21. prosince 1918 v Hradci Králové. Hrál v sedmdesáti filmech, dvou stovkách televizních pořadů a desítkách divadelních her. Mezi jeho nejlepší role patří postava vysloužilého vojáka Martina Kabáta v pohádce Hrátky s čertem (pohádku letos vysílá TV Nova, a to 30. prosince 2020 v 16.10, pozn. red.) či řidiče autobusu ve filmu Florenc 13.30.

Boj o holý život

V dospělosti se z něj stal chlap jako hora, po narození ale bojoval o holý život. Josef Bek se totiž narodil o dva měsíce dříve a dle slov porodní báby měl jen velmi malé naděje na přežití. Byl malý a příliš slabý. Jeho maminka se ale nevzdala a rozhodla se o něj bojovat.

Na lékařskou péči neměli Bekovi rodiče peníze, a tak jej každý den ukládali do pekáče a nahřívali. Trvalo to několik měsíců, ale výsledek stál za to. Vyrostl z něj silný a zdravý kluk, který nejprve toužil po kariéře fotbalisty, ale po nástupu na obchodní akademii objevil krásu prken, která znamenají svět.

Místo Reichu herectví

Tři roky před koncem války se Josef Bek dostal do hledáčku německých úřadů. Aby se vyhnul totálnímu nasazení, dal na rady svých kamarádů a zkusil štěstí v souboru olomoucké opery. A vyšlo to. Bek je oslnil svým plným a znělým hlasem. Díky angažmá v divadle tak nikam nemusel. Herci měli z Říše udělenou výjimku.

V roce 1954 se odstěhoval do Prahy, kde začal vystupovat v Městských divadlech. Zanedlouho přišla i práce v televizi. Diváci si jej oblíbili díky jeho schopnosti zahrát vážné i záporné role, které sem tam prokládal těmi humornými, třeba jako v Hrátkách s čertem. Jeho rostoucí popularity si všimla i strana a začala ho k sobě lanařit. On ale pokaždé pohlaváry odbyl se slovy, že to přece nejde, když je katolík.

Sukničkář

Před Bekem neutekla žádná žena. Byl vyhlášený sukničkář, který něžné pohlaví lákal na urostlou postavu, podmanivý hlas a věčný úsměv. Jeho žena Eva mu to tolerovala, ale když se objevila známost, která by mohla přerůst v něco vážnějšího, nastala tichá domácnost. Josef si pak musel uvědomit, co vůbec chce.

Své si s ním měla užít i herečka Zdenka Procházková. Dle jejích pamětí jí měl Bek během jednoho divadelního představení začít šeptat do ucha různé oplzlosti. Prý jí popisoval, co by chtěl s ní všechno dělat. A když si mu jednou sedla na klín, měl jí rukou zajet do těch nejintimnějších partií. Že šlo právě o Beka potvrdil deníku Blesk i Ladislav Trojan. „S Pepíkem Bekem hrála opravdu často, takže jsem přesvědčen, že tyto zážitky měla doopravdy s ním.” Že prý došlo i na ukazování mužské chlouby, ponechme raději bez komentáře.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Josef Bek

Česká televize: Josef Bek

Zdenka Procházková: Procházka životem

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články