Chystáte se nově vymalovat byt či dům? Nad výběrem barev opravdu zapřemýšlejte. Barvy umí ovlivňovat vaši psychiku

Barvy pokojů vybírejte dobře. Mají na vás vliv.
Zdroj: pixabay

Nemůžete se na ty šíleně oprýskané zdi ani podívat, a tak jste se rozhodli, že vymalujete? Bravo! Dobrý výběr barev nepodceňte. Barvy umí ovlivňovat vaši psychiku víc, než si myslíte.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 12. 05. 2018 10:38

Bílá a černá

Je vhodná do ložnic a obývacích pokojů. Je to relaxační barva a hodí se úplně ke všemu. Pozor na černou, která je sice elegantní, ale nesmí se to s ní přehánět. Umí vyvolat deprese. Černé jsou například hezké doplňky, ale vymalovat si zdi pouze černou není zrovna dobrý nápad.

Žlutá

Žlutá je barvou slunce a na člověka opravdu skvěle působí, radostně, aktivně a podnětně. Navíc dodává energii, stimuluje myšlení a zlepšuje koncentraci. Výborně se proto hodí do vaší pracovny nebo kanceláře. Umí skvěle zvětšit prostor a je vhodná i do studených pokojů. Vzhledem k tomu, že máme žlutou spojenou se sluncem, podvědomě nás tato barva zahřívá.

Oranžová

Teplá barva, hodící se stejně jako žlutá do malých pokojů, které opticky zvětší. Umí i rozzářit pokoj, takže je vhodná do temných pokojů orientovaných na sever. Skvěle se hodí například do jídelny, protože podporuje chuť k jídlu. Dobře uvolňuje atmosféru, takže ji rádi uvítáte ve společenských místnostech.

Červená

Je třeba jí šetřit. Na velkých plochách může působit i agresivně. Je to velice impulzivní barva, která nabuzuje. Hodí se do společenských místností nebo do obývacích pokojů a do pokojů, které jsou určené k zábavě. Nedoporučuje se její použití v ložnicích. Může rušit při spánku. Jde o opravdu agresivní barvu, takže ji používejte s rozvahou. Skvělé jsou například červené doplňky nebo s ní vymalovat jen některé části stěn.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články