Tisková mluvčí EKO-KOM: 17 nejčastějších omylů při třídění odpadu

Tuby od zubních past do plastů nepatří. U plat od vajec je to složitější...
Zdroj: Archiv

Plast do žlutého kontejneru, papír do modrého, sklo do zeleného. Je to snadné, že? Třídění odpadu je ale daleko sofistikovanější, protože není papír jako papír. A plast jako plast. Například plata od vajec nemají většinou v modrých kontejnerech co dělat. Překvapeni? V tom případě mrkněte na seznam dalších 16 odpadků, které často putují tam, kam nemají. Odpovědi pro nás nachystala tisková mluvčí společnosti EKO-KOM Lucie Müllerová.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 18. 08. 2017 15:58

Ještě než půjde suverénně k tomu či onomu kontejneru, měl by každý příznivce třídění znát několik obecných faktů a pomůcek.

Výrazně znečištěné obaly (ať už jsou plastové či z jiného materiálu) nepatří jinam než do směsného odpadu. Lepší variantou je pochopitelně odstranění zbytků obsahu a následné omytí obalu. To ale není zapotřebí vždy. „Drobné znečištění plastových obalů nevadí,“ napsala na server Ekolist.cz redaktorka Lenka Vítková.

Ale pozor – mastné obaly hrají podle svých pravidel. Pokud do kontejneru na plasty vhodíte nevymytou lahev od oleje, můžete tím zkomplikovat třídění všech vyselektovaných obalů. A naštvat obsluhu dotřiďovacích linek. Pokud se vám tedy do vymývání nechce, raději nechte mastný obal napospas popelnici na směsný odpad.

Commons.wikimedia.org

A než se vrhneme na nejčastější chyby ve třídění odpadu, jedno důležité upozornění: nad všemi doporučeními v tomto článku stojí pravidla obce, poskytovatele popelnic i možnosti přilehlých třídicích linek. Proto na některých modrých kontejnerech naleznete informaci o tom, že právě sem můžete vhazovat tetrapaky, ačkoliv mají jindy své místo v oranžovo-černých kontejnerech, upozornila Romana Kaclíková z Hnutí DUHA. Ještě než začnete třídit, vždy si přečtěte informace na kontejnerech v blízkosti vašeho bydliště.

17 nejčastější omylů při třídění odpadu

1. Papírové kapesníky – použité a mokré do směsného odpadu, nepoužité do papíru

2. Obal od másla – do směsného odpadu, plastová vanička od margarínu, sýrů (zbavená mastnoty) do žlutého kontejneru

3. Rozbité zrcadlo – do směsného odpadu, stejně jako drátěné sklo, autosklo, porcelán, keramika nebo laboratorní sklo

4. Jakékoliv skleněné či plastové produkty s papírovou etiketou – i s etiketou lze vytřídit do kontejneru na sklo, resp. na plasty

5. Obaly od šampónů – vyprázdněné plastové obaly do žlutého kontejneru na plasty, skleněné do kontejneru na sklo, jednorázové pytlíčky od šamponu do směsného odpadu

6. Obaly od zubních past – směsný odpad

7. Prázdná plata od léků – pokud nelze od plastového blistru odstranit hliníkovou vrstvu, pak do směsného odpadu, léky zpět do lékárny

Pixabay.com

8. Obálky s plastovým okénkem – modrý kontejner na papír

9. Skleněné lahve s plastovými uzávěry – plastový uzávěr do žlutého kontejneru na plasty, skleněná lahev do zeleného nebo bílého kontejneru na sklo

10. Plata od vajec – do domácího kompostu, směsný odpad, kontejner na papír (pokud je uvedeno na návodné samolepce na modrém kontejneru)

11. Pečící (voskovaný) papír – směsný odpad

12. Dětské pleny – směsný odpad

13. Vlhčené ubrousky – směsný odpad, v žádném případě nesplachovat do toalety

14. Prázdná lahvička od parfému – kontejner na sklo

15. Prázdná řasenka – směsný odpad

16. Dámské vložky – směsný odpad

17. Předměty ze silikonu – směsný odpad

***

EKO-KOM

Nezisková akciová společnost zajišťující třídění a recyklaci použitých obalů po celé České republice od roku 1997. Sběrnou síť dnes tvoří přes 307 000 barevných kontejnerů na papír, sklo, plasty, nápojové kontejnery a kovy. Zjistěte víc na jejich webových stránkách nebo online magazínu Samosebou.cz.

***

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články